Obstrüktif uyku apnesi sendromlu hastalarda orofarengeal egzersizlere ilave aerobik egzersizlerin uyku kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of aerobic exercises in addition to oropharyngeal exercises on sleep quality in patients with obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 850470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Orofarengeal Egzersiz, Aerobik Egzersiz, Uyku Kalitesi, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Oropharyngeal Exercise, Aerobic Exercise, Sleep Quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmadaki amacımız Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromlu hastalarda aerobik ve orofarengeal egzersizlerinin uyku kalitesi üzerine etkilerini incelemektir. Bu çalışmaya Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne ve Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran orta seviye OUAS'lı 40 hasta dahil edildi. Veriler Demografik Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKİ), Epworth Uykuluk Skalası, Modifiye Medical Research Council (MMRC) Dispne Skalası, Berlin Anketi, Uykunun Fonksiyonel Sonuçları Ölçeği (FOSQ), Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ile toplandı. Katılımcılar üç gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu, ikinci grup orofarengeal egzersiz grubu ve üçüncü grup kombine egzersiz grubudur. Kontrol grubuna egzersiz verilmedi. İkinci gruba 45 dakika süren orofarengeal egzersizler verildi. Üçüncü gruba yani kombine egzersiz grubuna 45 dakika süren orofarengeal egzersizlere ek olarak hafta da en az 3 gün 50 dakika süren orta şiddetli aerobik egzersiz verildi. Müdahale grubu 8 hafta boyunca bu egzersiz programını uyguladı. Her üç grupta tedavinin başında, 4.haftasında ve 8. haftasında olmak üzere toplam 3 kere değerlendirmeye alındı. Orofarengeal egzersiz grubuna ve kombine egzersiz grubuna verilen 8 haftalık egzersiz programı sonucunda bu gruplar ile kontrol grubu arasında PUKİ, Epworth Uykuluk Anketi, Dispne Skalası, Berlin Anketi, FOSQ, Yorgunluk Şiddeti Ölçekleri'nde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler olduğu saptandı (p 0,05). Orta seviye OUAS'lı hastalarda orofarengeal egzersizler ve aerobik egzersizler uyku kalitesinde artma sağlamakta ve yorgunluğun azalmasına da yardımcı olmaktadır. Hastalara verilen ezgersizler sonucunda uyku kalitesinin artmasına bağlı olarak kişilerin gün içerisinde daha zinde oldukları ve günlük yaşam aktivitelerini daha iyi yaptıkları tespit edildi. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu tanısı almış hastaların tedavi programlarına orofarengeal ve aerobik egzersizler eklenebilir.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to examine the effects of aerobic and oropharyngeal exercises on sleep quality in patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome. Forty patients with moderate OSAS who were admitted to Erenköy Psychiatric and Neurological Diseases Hospital and Bolu İzzet Baysal Training and Research Hospital were included in this study. Data were collected using the Demographic Information Form, Pittsburgh Sleep Quality Scale (PSQI), Epworth Sleepiness Scale, Modified Medical Research Council (MMRC) Dyspnea Scale, Berlin Questionnaire, Functional Consequences of Sleep Scale (FOSQ), and Fatigue Severity Scale. Participants were divided into three groups. The first group is the control group, the second group is the oropharyngeal exercise group, and the third group is the combined exercise group. The control group was not given exercise. The second group was given oropharyngeal exercises lasting 45 minutes. The third group, the combined exercise group, was given 50 minutes of moderate intensity aerobic exercise at least 3 days a week, in addition to oropharyngeal exercises lasting 45 minutes. The intervention group implemented this exercise program for 8 weeks. All three groups were evaluated 3 times in total: at the beginning, 4th week and 8th week of treatment. As a result of the 8-week exercise program given to the oropharyngeal exercise group and the combined exercise group, statistically significant improvements were found between these groups and the control group in PSQI, Epworth Sleepiness Questionnaire, Dyspnea Scale, Berlin Questionnaire, FOSQ, Fatigue Severity Scales (p 0.05). Oropharyngeal exercises and aerobic exercises improve sleep quality and help reduce fatigue in patients with moderate OSAS. As a result of the exercises given to the patients, it was determined that the patients were more fit during the day and performed their daily life activities better due to the increase in sleep quality. Oropharyngeal and aerobic exercises can be added to the treatment programs of patients diagnosed with OSAS.