Avrupa Birliği'nde sürdürülebilir bir geleceğe doğru: Karbon emisyonlarının azaltılması ve yeşil ekonomiye geçiş
Towards a sustainable future in the European Union: Reducing carbon emissions and transitioning to a green economy
- Tez No: 850549
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL AKÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Ekonomi, Karbon Emisyonları, Avrupa Birliği, Nedensellik analizi, Yeşil Mutakabat, Green Economy, Carbon Emissions, European Union, Causality analysis, Green Deal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yeşil Düzen, özünde Avrupa ekonomisini ve Avrupa tüketim kalıplarını dönüştürme girişimidir. Ancak Avrupa enerji sisteminin köklü bir şekilde yeniden yapılandırılmasını içerdiğinden ve aynı zamanda AB'nin siyasi gündeminde çok üst sıralarda yer aldığından, Yeşil Mutabakat AB ile komşuları arasındaki ilişkiler üzerinde bir etkiye sahip olacak ve Avrupa'nın küresel siyasi önceliklerini yeniden tanımlayacaktır. Böylece Yeşil Mutabakat, kaçınılmaz olarak ciddi jeopolitik sonuçlara yol açacak bir dış politikanın parçası haline gelmektedir. Çalışmanın amacı, yeşil ekonomi araçlarını kullanarak sürdürülebilir açıdan kalkınmanın kavramsal temellerini derinleştirmek ve karbon emisyonlarını etkileyen faktörlerin bir değerlendirmesini yapmak olarak tanımlanmıştır. Amaç doğrultusunda, çalışmanın analiz kısmında AB Ülkelerinde yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarından elektrik üretimi, ekonomik büyüme, enerji vergisi geliri ve karbon emisyonları arasındaki nedensellik ilişkisi test edilmektedir. Bu amaçla, 1990-2020 yıllarını kapsayan AB Ülkelerinin panel verisine öncelikle, Birim kök testi, sonra Granger nedensellik testi uygulanmıştır. Analizin sonuçlarına göre, AB Ülkelerinde güneş ve hidroelektrik enerjisi üretiminden karbon emisyonlarına doğru tek yönlü bir nedensellik olduğu tespit edilmişdir. Etki-tepki fonksiyonlarına göre, güneş ve hidroelektrik enerjisi karbon emisyonlarının azaltılmasında kullanılacak önemli kaynaklardır. Ayrıca sonuçlara göre, doğalgaz için yapılan pozitif şok uygulamalarıyla karbon emisyonları ilk dönemde artış gösterirken, zamanla azalma eğilimine girmektedir. Son dönemler kömürden gaza geçilmesi karbon emisyonunu azaltmaktadır. Aynı zamanda karbon emisyonundan doğalgaza doğru nedensellik ilişkisi de bulunmaktadır. Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik politikalar, örneğin kömür üretiminin azaltılması doğalgaz kullanımını artırabilmektedir. Kişi başına düşen GSYİH ve enerji vergisi gelirinin CO_2 emisyonlarını etkilediği tespit edildi. Ekonomik büyüme genellikle enerji talebini artırmakta, bu da sonradan karbon emisyonlarını artırabilmektedir. enerji vergisi geliri, başlangıçta karbon emisyonlarını artırırken, zamanla azalmaya yol açmaktadır. Bu durum, 1990 yılından beri AB'de uygulanan karbon vergisinin etkilerinin hemen hissedilmeyebileceğini ve uzun vadeli bir perspektife dayalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuçlara göre, CO_2 emisyonları azaltılırken ekonomik büyüme ve enerji politikalarının da dikkate alınması gerekmektedir. Bu bulgular, yeşil enerji kaynaklarının karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli rol oynadığını ve enerji politikalarının dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Green Deal is essentially an initiative to transform the European economy and consumption patterns in Europe. However, due to its inclusion of a fundamental restructuring of the European energy system and its high priority on the EU's political agenda, the Green Deal will have an impact on relations between the EU and its neighbors and will redefine Europe's global political priorities. Thus, the Green Deal is inevitably becoming a part of a foreign policy that will lead to serious geopolitical consequences. The aim of the study is to deepen the conceptual foundations of sustainable development using green economy tools and to assess factors affecting carbon emissions. The analysis section of the study aims to test the causal relationship between electricity generation from renewable and non-renewable energy sources, economic growth, energy tax revenue, and carbon emissions in EU countries. To achieve this goal, panel data of EU countries from 1990 to 2020 was utilized. First, a unit root test and then a Granger causality test were applied. According to the results of the analysis, an unidirectional causality from solar and hydroelectric power generation to carbon emissions was identified in EU countries. Based on the impulse-response functions, solar and hydroelectric power are important resources to be utilized in reducing carbon emissions. Additionally, the results indicate that positive shocks in natural gas applications lead to an initial increase in carbon emissions, followed by a decreasing trend over time. The shift from coal to gas in recent periods contributes to reducing carbon emissions. Furthermore, there is a causal relationship from carbon emissions to natural gas. Policies aimed at reducing carbon emissions, such as decreasing coal production, can increase the use of natural gas. It was determined that per capita GDP and energy tax revenue influence CO2 emissions. Economic growth generally increases energy demand, which can later lead to increased carbon emissions. Energy tax revenue initially raises carbon emissions but eventually results in a decrease over time. This situation suggests that the effects of the carbon tax implemented in the EU since 1990 may not be immediately felt and need to be evaluated based on a long-term perspective. İn a result economic growth and energy policies need to be taken into account while reducing CO₂ emissions. These findings highlight the significant role of green energy sources in reducing carbon emissions and emphasize the importance of energy policies.