Üç eksenli CNC plazma kesim tezgahı tasarımı ve imalatı
Three-axis CNC plasma cutting machine design and manufacturing
  1. Tez No: 850582
  2. Yazar: ERSİN ORAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Mechanical Engineering, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CNC, CNC Router, CNC Plazma, Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat, CNC Plazma İmalatı, CNC, CNC Router, CNC Plasma, Computer Aided Design and Manufacturing, CNC Plasma Fabrication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüz teknolojisinde imalatta düşük maliyet, hızlı üretim ve hassasiyet gibi faktörler göz önüne alınarak rekabet artmıştır. Bu teknolojiye ayak uydurmak için insan gücü ve üniversal tezgâhlardan uzaklaşılarak yerine bilgisayar kontrollü sistemler zorunlu hale gelmiştir. Bir CNC router yaparken işlenecek malzemenin boyutu ve cinsi, istenilen hassasiyette işleme ile boşta ilerleme hızının kontrol ünitesi tipi dikkate alınmalıdır. Buna göre CNC routerın üzerinde yer alan ürün çeşitleri ve özellikleri belirlenmelidir. CNC plazmada kesici torc, malzemeye temas etmeden kesim işlemi yapmaktadır. Bu yüzden kuvvete maruz kalmadan yapılan kesimde, boşta ilerleme hızı göz önüne alınarak malzeme seçimi yapılmalıdır. Çalışmanın amacı, düşük maliyetli yerli üretilmiş kontrol kartları ve plazma kesim güç kaynağı kullanılarak prototip üç eksenli CNC plazma tezgâhının tasarımı ve imalatını gerçekleştirmektir. İmalatı yapılan CNC Plazma tezgâhlarının en hassas kaliteye sahip bir model çıkarılarak imalat sürecinde karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirilerek son teknoloji ile hataların minimize edilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmada seçilen mekanik ve elektronik malzemeler tanıtılarak üretim aşaması adım adım gerçekleşmiştir. Sonuç olarak üç eksenli CNC plazma kesim tezgâhı tasarımı ve imalatı yapılarak metal malzeme kesim işlemi yapılmıştır. CNC plazma tezgâhında farklı kalınlıktaki malzemeler kesilerek, tezgâhın hız ve amper parametreleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's technology, competition has increased by considering factors such as low cost, fast production and precision in manufacturing. In order to keep up with this technology, computer-controlled systems have become mandatory by moving away from manpower and universal benches. When making a CNC router, the size and type of material to be processed, the type of control unit of the idle speed with the desired precision processing should be taken into account. Accordingly, the product types and features on the CNC router should be determined. In CNC plasma, the cutter torch cuts without touching the material. Therefore, when cutting without being exposed to force, material selection should be made by taking the idle speed into consideration. The aim of the study is to design and manufacture a prototype three-axis CNC plasma machine using low-cost domestically produced control cards and plasma cutting power supply. By producing a model with the most sensitive quality of the CNC Plasma machines manufactured, solutions to the problems encountered in the manufacturing process were brought and errors were minimized with the latest technology. In this study, the selected mechanical and electronic materials were introduced and the production phase was carried out step by step. As a result, a three-axis CNC plasma cutting machine was designed and manufactured and metal material was cut. Materials of different thicknesses were cut on the CNC plasma machine and the speed and ampere parameters of the machine were created.