Yedinci sınıf öğrencilerinin cebir konusundaki problem kurma becerilerinin incelenmesi
An investigation of seventh grade students' problem posing skills in algebra
- Tez No: 850588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem kurma, cebirsel ifade ve denklemler, Problem posing, algebraic expressions and equations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada yedinci sınıf öğrencilerinin cebir konusundaki problem kurma becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Antalya ili Kepez ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören altı öğrenci ile yapılmıştır. Katılımcıları belirlemede amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Bu yönteme göre göz önüne alınan kriterler, öğrencilerin matematik başarı düzeylerinin yüksek olması ve kendilerini ve söylemek istediklerini rahat ifade edebilmeleri olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında, Problem Kurma Testinden elde edilen veriler, Katrancı (2014) tarafından geliştirilen Problem Kurma Testi Değerlendirme Rubriğine göre değerlendirme yapılmıştır. Araştırma sırasında veri toplama aracı olarak problem kurma testi ve görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler, serbest problem kurmada daha başarılıdır; problem kurarken genellikle problem metni oluşturmada ve problemin çözülebilir olmasında hata yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
His study aimed to examine seventh grade students' problem-posing skills in algebra. The study was conducted with six students studying in a middle school in Kepez district of Antalya province in the 2022-2023 academic year. Criterion sampling method, one of the purposive sampling methods, was preferred in determining the participants. According to this method, the criteria were determined as the students' high level of mathematics achievement and their ability to express themselves and what they want to say. Content analysis method, one of the qualitative research methods, was used in the study. In the data analysis phase, the data obtained from the Problem Forming Test were evaluated according to the Problem Forming Test Evaluation Rubric developed by Katrancı (2014). During the research, problem posing test and interview questions were used as data collection tools. According to the results of the study, students were more successful in free problem posing; while posing problems, they generally made mistakes in creating problem text and making the problem solvable.