Nostalji pazarlaması ve koleksiyonerlik: Nitel bir değerlendirme
Nostalgia marketing and collecting: A qualitative assessment
  1. Tez No: 850723
  2. Yazar: MELİKE ZEYNEP ADALI KODAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PİRTİNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Koleksiyonerlik, Nostalji Pazarlaması, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Collectorship, Nostalgia Marketing, Integrated Marketing Communication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde değişen ve gelişen tüketim kültürü, pazarlama stratejilerinin değişimine de neden olmuştur. Bu doğrultuda geçmişe duyulan özlemin bireyselleşmiş hâli ile pazarlamaya yansıması neticesinde nostalji pazarlaması yaklaşımıyla ele alınmıştır. Geçmişten günümüze, içimizde yer etmiş ve bir hikayesi bulunan objelere istinaden kurduğumuz bağın bize sağladığı biriktirme eyleminin dönüştürdüğü sanata tanıklık etmemizi sağlayan koleksiyonerliğin ışığında, bu strateji ele alınmıştır. Koleksiyonerlik ve nostalji pazarlama arasında bağlantı kurarak,“Koleksiyoner”programından elde edilen verilere paralel olarak yanıtlar aranmaktadır. Kalitatif bir çalışma yapılması doğrultusunda, TRT 2 kanalında yayınlanmış“Koleksiyoner”programının bölümleri içerik analizi yöntemi kullanılarak keşifsel bir araştırma yapılmıştır. Bu bakış açısıyla tezin birinci bölümünde araştırmanın amacı, sınırlılıkları ve konuya dair tanımlar aktarılmıştır. İkinci bölümde nostalji pazarlaması ve koleksiyonerliğe dair literatür araştırmasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemiyle ilgili bilgiler aktarılmış, dördüncü bölümünde araştırmanın bulgularına dair veriler, son bölümünde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the changing and developing consumption culture has also led to changes in marketing strategies. In this context, nostalgia marketing, stemming from the longing for the past in its individualized form, is approached. This strategy aims to explore the relationship between collecting and marketing shedding light on the art transformed through the act of collecting and the emotional bond we form with objects that hold a place in our lives and carry stories from the past to the present. Drawing a connection between collecting and nostalgia marketing, answers are sought parallel to the data obtained from the“Collector”program. The research adopts a qualitative approach, conducting an exploratory study through content analysis of episodes from the“Collector”program broadcast on TRT 2 channel. The first part of the thesis introduces the research's objectives, limitations, and subject definitions. The second part includes a literature review on nostalgia marketing, and collecting. The third part presents details about the research methodology, while the fourth part provides data on the research findings. Finally, the last part offers conclusions and recommendations.