İslam anayasa hukuku açısından Medine vesikasından çıkartılabilecek hukuki görüşler
Legal opinions that can be deduced from the Medina charter in the context of Islamic constitutional law
- Tez No: 850801
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN HANZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Devlet, Anayasa, Medine vesikası, Islam Law, State, Constitution, Medina Document
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kendisinden ''kitap'' ve ''sahife'' olarak bahseden Medine vesikası, akademisyenlerin yaklaşımlarındaki farklılık nedeni ile ''muahede'', ''vesika'', ''anayasa'', ''sözleşme'' gibi çeşitli şekillerde isimlendirilmiştir. Muhacir, Ensar ve Yahudiler ile müşrik Arapların katılımları neticesinde Hz. Muhammed (s.a.s.)'in liderliğinde kaleme alınan Medine vesikası Müslüman ve batılı araştırmacılar tarafından araştırma konusu olmuş tarihî ve hukukî bir belgedir. Medine şehir devletinin inşasında yer alan kurucu ilkeleri içeren vesika, ilerleyen tarihî süreçte İslam devletlerinin anayasa teşkilatlanmalarında kaynaklık teşkil etmiştir. Ayrıca İslam devletinin hukuk merkezli bir konumda bulunduğunu göstermesi açısından da oldukça önemlidir. Medine vesikasında yer almış olan mefhumlardan bazılarının ifade ettiği anlam olarak çağımız hukuk kaynaklarında yer alan mefhumların benzer hatta aynı olduğu görülmektedir. Muhammed Hamidullah'ın tespitlerine göre yeryüzünde kaleme alınmış ilk yazılı anayasa olan Medine vesikası, devletin unsurları, devletin esas işlevleri, temel hak, özgürlükler ve yükümlülükler, adalet ve eşitlik, din ve vicdan özgürlüğü, suçun şahsiliği, milli müdafaa, parasal yükümlülükler ve sosyal güvenlik hakkı gibi birçok hukukî konuyu içermektedir. Dolayısıyla bu çalışma ile İslam Anayasa Hukuku bağlamında Medine vesikasının öneminin ortaya konması hedeflenmiştir. Bu çerçevede çalışmamın birinci bölümünde Medine vesikasına giden sürece yer verilmiş, vesikasının isimlendirilme mevzusu, tetkiki, katılımcıları, hususiyetleri, ihlal edilmesi ve ihlal edilmesinin neticelerine değinilmiştir. İkinci bölümde ise İslam Anayasa Hukuku bağlamında Medine vesikası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Medina Document which refers to it self as a book and a page has been named in various ways such as treaty, document, constitution, contract, due to the difference in the approaches of academics. As a result of the participation of immigrants, Ansars, Jewry and polytheist Arabs, The Medina Document which was written under the leadership of Hz. Muhammad is a historiral and legal document that has been the subject of research by Müslim and western researches. The document which contains the founding principles in the consratcion of the city-states of the Medina has been a source for the constitutional organization of the Islamic states in the later historiral process. It is also very important in terms of showing that the Islamic state is in a law centered position. It is seen that the concepts in the legal sources of our age are similar or even the some as the meaning expressed by some of the nations in the Medina Document. The Medina Document which was written first contitution in the world includes many legal issues such as elements of the state, main functions of the state, fundamental rights, freedoms, abligations, justice and aquality, freedom of religion and conscience, personality, of crime, national defense, monetary obligations and social security right according to the findings of Muhammed Hamidullah. Therefore, it is aimed to reveal of importance of the Medina Document in the context of Islamic Constitutional law with this study. In this context, it is included that the process leading to the Medina Document and the naming of the document, its examination, its participans, its characteristics, its violation and the consequences of its violation are mentioned in the first party of our study. The Medine Document has been examined in the context of Islam Constitutional law in the second part.