Regmatojen retina dekolman hastalarında vitreus ve subsilikon sıvılarında inflamatuar sitokin ve oksidatif stres değişikliklerinin incelenmesi
Investigation of inflammatory cytokine and oxidative stress changes in vitreous and subsilicone fluids in patients with rhegmatogenous retinal detachment
- Tez No: 850836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ ÖZÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: oksidatif stres, regmatojen retina dekolmanı, subsilikon sıvı, sitokinler, total oksidan status, total antioksidan status, cytokines, oxidative stress, rhegmatogenous retinal detachment, subsilicon fluid, total oxidant status, total antioxidant status
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Regmatojen retina dekolmanlı (RRD) olguların vitre ve subsilikon sıvı örneklerinden inflamatuar sitokin düzeyleri ve oksidatif stres değişimlerini incelemek ve karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Şubat ve Haziran 2023 tarihleri arasında, komplike olmayan RRD'li 21 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Aynı vakaların vitreus ve subsilikon sıvı örnekleri -80 °C'de saklanarak soğuk zincir koşullarında Rel Assay Diagnostics® (Mega Tıp, Türkiye) laboratuvarına ulaştırıldı. Örneklerdeki total antioksidan status (TAS) ve total oksidan status (TOS) düzeyleri otomatik ölçüm yöntemiyle, inflamatuar sitokin düzeyleri ise ELISA yöntemiyle hesaplandı. Ayrıca takiplerde rutin oftalmolojik muayenelere ek olarak flare, optik koherens tomografi (OKT) ve yüksek çözünürlüklü-OKT ölçümleri yapıldı. Bulgular: Subsilikon sıvıda vitreye göre TOS düzeyinde istatistiksel anlamlı bir fark olduğu izlenmiştir (p < 0.05). Bununla birlikte oksidatif stres indeks (OSI) düzeyi de subsilikon sıvıda anlamlı artmış olarak kaydedilmiştir. IL-6, IL-8, IL-10, MCP-1 ve IP-10 düzeylerinde anlamlı bir fark izlenmezken, IL-1β düzeyinde vitre örneklerinde anlamlı olarak düzeyinin yüksek olduğu izlenmiştir (p=0.004). Subsilikon sıvıda TAS, TOS, OSI ve sitokin düzeyleri ile hastaların vitrektomi sonrası 1. ve 3. ay kontrollerinde ölçülen santral makula kalınlık (SMK), koroid kalınlık ve flare değişimlerinin farkı ile korelasyon incelendiğinde ise yalnızca SMK ile TOS ve OSI düzeyleri arasında negatif korelasyon izlenmiştir. Sonuç: Silikon yağının retina üzerindeki toksik etkileri hakkında literatürde birçok görüş bulunmaktadır. Daha önce silikon altı sıvıda araştırılmamış olan oksidatif stres seviyelerinin mevcut çalışmada anlamlı derecede yüksek olması, silikon yağının neden olduğu düşünülen retina hasarında, oksidatif stresin başlatıcı bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate and compare inflammatory cytokine levels and oxidative stress changes in vitreous and subsilicone fluid samples of cases with rhegmatogenous retinal detachment. Material and Methods: Between February and June 2023, 21 patients with uncomplicated RRD were included in the study. Vitreous and subsilicone fluid samples of the same cases were stored at -80 °C and delivered to Rel Assay Diagnostics® (Mega Tıp, Turkey) laboratory under cold chain conditions. Total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS) levels in the samples were determined by automatic measurement method and cytokine levels were measured by ELISA method. In addition to routine ophthalmological examinations, flare, optic coherence tomography (OCT) and enhanced depth imaging-OCT measurements were performed during follow-up. Results: There was a statistically significant difference in the TOS level in the subsilicone fluid compared to vitreous (p < 0.05). In addition, the oxidative stress index (OSI) level was significantly increased in the subsilicone fluid, while no significant difference was observed in IL-6, IL-8, IL-10, MCP-1 and IP-10 levels, but IL-1β level was significantly higher in vitreous fluid (p=0.004). When the correlation between TAS, TOS, OSI and cytokine levels in the subsilicone fluid and the difference in central macular thickness (CMT), choroidal thickness and flare changes measured in the 1st and 3rd month follow up of the cases after vitrectomy were evaluated, only negative correlation was observed between CMT and TOS and OSI levels. Conclusion: The fact that oxidative stress levels, which have not been previously investigated in subsilicone fluid, were significantly higher in the current study, suggests that oxidative stress is likely to play an initiating role in retinal damage which is believed to be caused by silicone oil.