Obsesif Kompulsif Bozukluk tanılı ergenlerde optik koherens tomografi ve optik koherens tomografi anjiyografi bulgularının sosyodemografik ve klinik özellikler ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between optical coherence tomography and optical coherence tomography angiography findings and sociodemographic and clinical characteristics in adolescents diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder
- Tez No: 850835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA EBRU AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, optik koherens tomografi, optik koherens tomografi anjiyografi, miyopi, pakikoroid hastalıklar, Obsessive compulsive disorder, optical coherence tomography, optical coherence tomography angiography, myopia, pachychoroid diseases
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Merkezi sinir sisteminde nöroanatomik değişiklikler ve serotonin, dopamin ve glutamat gibi nörotransmiterlerin miktarlarındaki değişim ile nörokimyasal işlev bozukluğu sonucu ortaya çıktığı düşünülen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) hastalığının beyin ve retina arasındaki embriyonik benzerlik nedeniyle retina ve optik sinirde oluşturacağı değişiklikleri incelemek, OKB tanısı almış çocuk ve ergen hastaların retina ve koroid damar yapısının OKT ve OKT-A ile değerlendirmek, retinadaki oftalmolojik patoloji alanlarını ve düzeylerini belirlemek ve bu yönde literatüre katkı sağlamaktır. Gereç ve yöntem: Katılımcıların psikiyatrik muayeneleri yapılıp, genel bilgileri sosyodemografik veri formuyla alındıktan sonra; katılımcılara Yale-Brown Obsesyon Kompülsiyon Ölçeği (YBOCS), Beck Depresyon Ölçeği, Çocuklar için Global Değerlendirme Ölçeği (CGAS) uygulanmıştır. Katılımcıların her iki gözü de araştırmaya dahil edildi. Tüm katılımcılara tam bir oftalmolojik muayene yapıldı. Katılımcılar, spektral-domain optik koherens tomografi (SD-OKT), swept-source OKT anjiyografi (OKT-A) ve Spectralis OKT görüntülemenin EDI modu ile incelendi. Gruplar arasında tüm ölçümler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza 92 olgunun 184 gözü ve 44 sağlıklı kontrolün 88 gözü dahil edilmiştir. Refraktif değerler arasında ilaç kullanan OKB tanılı çocuklarda aksiyal uzunluk anlamlı şekilde daha yüksekti ve miyopiye eğilim mevcuttu. OKB grubunda maküla RSLT anlamlı düzeyde inceydi ve bu bulgular ders başarısı ile korelasyon gösterdi. İlaç kullanmayan OKB tanılı çocuklarda koroid daha kalın ve vasküler dansite daha az bulundu. Sonuç: OKB tedavisinde kullanılan ilaçlar ve/veya hastalığın kendisi miyopiye sebep olabilir. OKB hastalığının retinada pakikoroid spekturum hastalıklarına yol açması mümkün olabilir. OKB hastalığının retina sinir lifi tabakasına, maküla kalınlığına, koroid kalınlığına, vasküler yapılara olan etkileri OKT ve OKTA ile erken aşamalarda tespit edilebilir ve OKB tanısında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the changes that Obsessive Compulsive Disorder (OCD) disease, which is thought to occur as a result of neurochemical dysfunction with neuroanatomical changes in the central nervous system and changes in the amounts of neurotransmitters such as serotonin, dopamine and glutamate, will cause in the retina and optic nerve due to the embryonic similarity between the brain and the retina, and to examine the changes in the retina and optic nerve of patients diagnosed with OCD. The aim is to evaluate the retina and choroidal vascular structure of child and adolescent patients with OCT and OCT-A, to determine the areas and levels of ophthalmological pathology in the retina and to contribute to the literature in this regard. Materials and methods: After conducting psychiatric evaluations and collecting general information using a sociodemographic data form, participants were administered the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (YBOCS), Beck Depression Inventory, and Children's Global Assessment Scale (CGAS). Both eyes of the subjects were included in the study. All participants underwent a complete ophthalmological examination. Participants were examined with spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT), swept-source OCT angiography (OCT-A), and EDI mode of Spectralis OCT imaging. All measurements were compared between groups. Results: The study included 184 eyes of 92 cases and 88 eyes of 44 healthy controls. Among the refractive values, axial length was significantly higher in children diagnosed with OCD using medication and there was a tendency to myopia. In the OCD group, macular RNFL was significantly thinner, and these findings correlated with course success. The choroid was found to be thicker and vascular density was less in children diagnosed with OCD who did not use medication. Conclusion: Medications used in OCD treatment and/or the disease itself may cause myopia. It may be possible for OCD to cause pachychoroid spectrum diseases in the retina. The effects of OCD disease on the retinal nerve fiber layer, macular thickness, choroidal thickness, and vascular structures can be detected in the early stages with OCT and OCTA and can be a guide in the diagnosis of OCD.