Canlı vericili karaciğer nakli ameliyatı yapılan hepatit b hastalarının travmaya stres yanıtının ölçülmesi: Prospektif olgu kontrollü çalışma
Evaluation of stress response to trauma in patients who received living donor liver transplantation for hepatitis b virus related chronic liver disease: Prospective case control study
  1. Tez No: 850903
  2. Yazar: ADEM TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SAMİ AKBULUT, PROF. DR. SEZAİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B virüsü, karaciğer nakli, travmaya stres yanıtı, doğal immünite, Hepatitis B Virus, liver transplantation, stress response to trauma, natural immunity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Canlı Vericili Karaciğer Nakli Ameliyatı Yapılan Hepatit B Hastalarının Travmaya Stres Yanıtının Ölçülmesi: Prospektif Olgu Kontrollü Çalışma Amaç:Bu çalışmanın amacı Hepatit B virüsü (HBV)ile ilişkili kronik karaciğer hastalığı nedeniyle canlı vericili karaciğer nakli (CVKN) yapılan alıcı ve canlı donör hepatektomi yapılan donörlerin travmaya stres yanıtlarını hem gruplar arası hem de grup içi karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Ağustos 2020 ve Şubat 2021 tarihleri arasında Karaciğer Nakli EnstitümüzdeHBVile ilişkili kronik karaciğer hastalığı CVKN yapılan alıcılar ve aynı dönemde canlı donör hepatektomi yapılan donörler sırasıyla çalışmanın olgu ve kontrol grubu olarak belirlendi. Daha önce yapılan bir çalışmanın verileri kullanılarak örneklem büyüklüğü hesaplandı ve her grupta olması gereken hasta sayısı minimum 20 olarak belirlendi. Her iki gruptan preoperatif, insizyon sonrası, hepatektomi sonrası, postoperatif 2. saat, postoperatif 0. gün, postoperatif 1. gün ve postoperatif 3. gün IL-1, IL-6, INF-γ, TNF-α, GMCSF, IL-22, IL-4, TGF-β, Glutamatdehidrogenaz, Beta galaktozidaz parametreleri ELİSA tekniği kullanılarak çalışıldı. Ayrıca postoperatif rutin çalışılan hemogram, biyokimya ve koagülasyonparametreleri ölçümleri de çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Travma stres yanıtı için baktığımız sitokinler alıcılarda donörlere göre ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası yapılan tüm ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlılık gösterecek kadar daha düşüktü (p0,05). Sonuçlar:HBVile ilişkili kronik karaciğer hastalarında vücudun travmaya yeterli cevap vermediği buna karşın karaciğer nakli sonrası yeni takılan karaciğer sayesinde vücudun travmaya stres yanıtının arttığı gözlemlenmiştir. Bu veriler bize nakil aşamasına gelenHBV zemininde son dönem karaciğer hastalığı olan bireylerde doğal immün yanıtın ileri derecede bozulduğunu ve bu durumun karaciğer nakli ile tersine çevrildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Stress Response to Trauma in Patients Who Received Living Donor Liver Transplantation for Hepatitis B Virus Related Chronic Liver Disease: Prospective Case Control Study Aim and Background: The aim of the present study was to evaluate the stress response to surgical trauma in patients who received living donor liver transplantation (LDLT) due to Hepatitis B Virus (HBV) related chronic liver disease in comparison to individuals to whom living donor hepatectomy (LDH) was performed. Materials and Methods:Between August 2020 and February 2021 recipients who received LDLT for HBV related chronic liver disease and donors who received LDH were included in the case and control groups; respectively. Our power analyses showed that minimum number of participants in each group should be at least 20. Serum samples from all the participants were obtained at preoperative, at the time of incision, hepatectomy, postoperative 2nd hour, and postoperative first and 3rd days. Routine biochemical analysis, complete blood count were studied; and also specific parameters including IL-1, IL-6, IFN-ɣ, TNF-α, glutamate dehydrogenase, and β-galactosidase were studied at designated time intervals for all the participants. Specific parameterswere studied in our institute's hepatology research laboratory via enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) kits. Results:The cytokines reflecting the stress response to trauma were significantly lower in the recipients when compared to the donors (p0.05). Conclusions: Our results suggest that, in patients with HBV related chronic liver disease, the stress response to trauma is reduced. Furthermore, it is observed that the stress response to trauma gradually increases after the implantation of the healthy liver graft. Our observations clearly show that in end-stage liver failure that requires liver transplantation, the body's natural immune response is severely deranged and this condition is reversible by liver transplantation.