Koenzim q10'un ortodontik diş hareketi üzerine etkilerinin in vivo araştırılması
In vivo investigation of the effects of coenzyme q10 on orthodontic tooth movement
  1. Tez No: 850993
  2. Yazar: RUMEYSA BİLİCİ GEÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, KoQ10, Ortodontik diş hareketi, Antioxidant, CoQ10, Orthodontic tooth movement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Koenzim Q10 (KoQ10)'un alveolar kemiğin yeniden şekillenmesi ve ortodontik diş hareketi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley cinsi 48 adet dişi rat (12 haftalık, 150-200 g ağırlığında) kullanıldı. Çalışma grupları; kontrol grubu (6 rat) ile ortodontik aparey yerleştirilen ve her biri 3 alt gruba (3, 7, 14 gün, 7'şer rat) ayrılan ortodontik kuvvet (OK) ve KoQ10 gruplarıdır. Kontrol ve OK gruplarına 1 mL v.a./gün soya yağı, KoQ10 gruplarına 100 mg/kg v.a./gün KoQ10 (1 mL v.a. soya yağı içerisinde) oral gavaj yoluyla verildi. Deney sonunda dişler arası mesafe ölçüldü. Doku örneklerinde osteoklast, osteoblast ve kapiller sayıları histokimyasal, vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), reseptör aktivatör nükleer kappa  ligand (RANKL) ve osteoprotegerin (OPG) düzeyleri immunohistokimyasal yöntemle incelenirken kan örneklerinde total antioksidan seviye (TAS) ve total oksidan seviye (TOS)'leri ölçüldü. Bulgular: OK gruplarına kıyasla KoQ10 gruplarında; 7. ve 14. günlerde diş hareket miktarının daha az (p≤0,004); 7. günde basınç bölgesi osteoklast sayılarının daha düşük (p:0,007); tüm uygulama sürelerinde gerilim bölgesi osteoblast aktivitelerinin daha yüksek; 7. ve 14. günlerde basınç bölgesi kapiller sayılarının (p:0,001) ve 7. günde VEGF düzeyinin daha düşük (p:0,002); 7. günde basınç bölgesi RANKL düzeyinin daha düşük (p:0,001), OPG düzeyinin daha yüksek (p:0,007); 7. ve 14. günlerde TOS düzeyinin daha düşük (p≤0,048), TAS düzeyinin ise daha yüksek olduğu (p≤0,049) görüldü. Sonuç: KoQ10, oksidatif stres ve proinflamatuar sitokinler üzerindeki etkisine bağlı olarak, osteoklast farklılaşmasının inhibisyonu ve osteoblast farklılaşmasının teşviki ile kemik yeniden şekillenmesinde düzenleyici etki göstermiş ve ortodontik diş hareket miktarını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of coenzyme Q10 (CoQ10) on alveolar bone remodeling and orthodontic tooth movement. Materials and Methods: Forty-eight Sprague-Dawley female rats (12 weeks old and weighing 150-200 g) were used. The research groups were the control group (6 rats) and the orthodontic force (OK) and KoQ10 groups, in which orthodontic appliances placed, each of which was divided into 3 subgroups (3, 7, 14 days, 7 rats for every subgroup). It was orally treated 1 mL soybean oil b.w./day for the control and OK groups and 100 mg/kg b.w./day CoQ10 (in 1 mL b.w. soybean oil) for KoQ10 groups. At the end of the experiment, the teeth distance was measured. The osteoclast, osteoblast and capillary numbers (histochemical), the vascular endothelial growth factor (VEGF), receptor activator nuclear kappa  ligand (RANKL) and osteoprotegerin (OPG) levels (immunohistochemical) in tissue, and the total antioxidant (TAS) and oxidant (TOS) levels in blood were measured. Results: In the KoQ10 groups compared to OK groups; less amount of tooth movement (p≤0.004), lower pressure zone capillary counts (p:0.001), higher OPG levels (p:0.007), lower TOS (p≤0.048) and higher TAS (p≤0.049) levels on the 7th and 14th days, and lower pressure zone osteoclast counts (p:0.007), lower VEGF (p:0.002) and lower pressure zone RANKL (p:0.001) levels on the 7th day, and higher tension zone osteoblast activities at all application times. Conclusion: Due to its effect on oxidative stress and proinflammatory cytokines, KoQ10 exerted a regulatory effect on bone remodeling by inhibiting osteoclast differentiation and promoting osteoblast differentiation, and reduced the amount of orthodontic tooth movement.