Moving from emergency (short-term intervention) to sustainability (long- term intervention) in response to disasters
Afetlere müdahalede acil durumdan (kısa süreli müdahale) sürdürülebilirliğe (uzun süreli müdahale) geçmek
  1. Tez No: 851096
  2. Yazar: AHMET GEYS ELSEYİDİSSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH DİLSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Acil durum, çadırlar, kamplar, kısa vadeli, savunmasız, uzun süreli, uzun vadeli, Camps, emergency, long-term, protracted, short-term, tents, vulnerable
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hükümetler ve örgütler tarafından hızlı ve yeterli müdahaleler, özellikle doğal afetler ve silahlı çatışmalar sonrasında insani alanda, hayati öneme sahiptir. Diğer bir deyişle, afet müdahalesi büyük ölçüde afetin doğasına veya türüne ve de süresine bağlıdır. Alanda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara rağmen, Suriye'de yerinden edilmiş kişilerin acısı çadırlarda yıllardır sürmektedir. Ancak görünen o ki sorun, afete müdahale edecek kimsenin olmaması değil, bu müdahalenin türü ve afet olmadan önce hazırlık yapılmasıyla alakalıdır. Başlangıçta acil durum yapıları olarak tasarlanan bu kamplar, yarı kalıcı yerleşimlere dönüşmüş, sürdürülebilirlikleri konusunda sorular ortaya çıkmıştır. Araştırma konusu, Suriye'de yerinden edilmiş kişiler (IDP) kamplarındaki uzun vadeli insani krize etkili bir yanıtın gerekliliği üzerinedir. Özellikle, Dana, Harim, Cerablus, Azaz ve El-Bab kamplarına odaklanılmaktadır. Araştırma, uzun vadeli IDP senaryolarında afet risk azaltma (DRR) tekniklerinin uygulanmasındaki belirgin eksikliğin nedenlerini açıklamaya çalışmaktadır. Bu, uzun süreli çatışmanın çok yönlü zorlukları ve kampların doğal afetlere duyarlılığını ele almak için insani stratejilerin yeniden ayarlanmasını gerektirir. 22 sorudan oluşan yapılandırılmış bir anket, Suriye kamplarında ikamet eden 350 yerlerinden edilmiş kişiden oluşan temsili bir örneklem üzerinden nitelikli bilgiler elde etmek için titizlikle tasarlandı. Ancak, beş kampta sadece 305 katılımcı bu sorulara yanıt verdi. Veriler, SPSS yazılımı kullanılarak ayrıntılı ve çıkarımsal istatistiki teknikler kullanılarak kapsamlı bir analize tabi tutuldu. Bulgular, şeffaf organizasyon yapılarının, etkili iletişim kanallarının, karar alma süreçlerinde anlamlı mülteci katılımının, yerinde kapasite oluşturma girişimlerinin, kampları sınıflandırmanın ve özel fon/bağışlara bağlı savunmanın temel önemini vurgulamaktadır. Bu faktörler, Suriyeli mülteciler için güvenli bir ortamın oluşturulmasında, acil durum müdahalesi (kısa vadeli müdahale) yerine sürdürülebilirliğe (uzun vadeli müdahale) geçişin kolaylaştırılmasında esastır.
Özet (Çeviri)
Rapid and effective interventions are crucial from governments and organizations at different levels, especially within the humanitarian field, in the response to both natural disasters and armed conflicts. In other words, disaster response largely depends on the nature or type of disaster, then duration. The suffering of Syrian IDPs in their tents has continued for many years, despite the presence of many bodies and organizations working on the ground. But it seems that the problem is not the presence of anyone responding to the disaster as much as it relates to the type of this response and the preparation for it before it occurs. Initially conceived as emergency structures, these camps have evolved into semi-permanent settlements, prompting questions about their sustainability. The research problem focuses on the need for an effective response to the protracted humanitarian crisis within internally displaced persons (IDP) camps in Syria. Specifically, the focus is on camps in Dana, Harim, Jarablus, Azaz, and Al Bab. The research strives to explain the reasons behind the apparent lapse in applying disaster risk reduction (DRR) techniques in long-term IDP scenarios. This necessitates a recalibration of humanitarian strategies to address the multifaceted challenges of the protracted conflict and the resiliency of these camps in the face of natural disasters. A structured survey instrument comprising 22 questions was meticulously designed to capture nuanced insights from a representative sample of 350 IDPs residing in Syrian camps. However, only 305 participants in the five camps gave responses to them. The data underwent thorough analysis using SPSS software, employing descriptive and inferential statistical techniques. The findings underscore the paramount importance of the transparent structure of the organizations working on the ground, effective communication channels, meaningful refugee involvement in decision-making processes, establishing capacity-building initiatives, classifying the camps on the ground, and advocacy towards depends on private funds/donations. These factors are essential to cultivating a secure environment for Syrian refugees, facilitating the transition from emergency (short-term intervention) to sustainability (long-term intervention).