Sağlık hizmetlerinde fayda belirsizliğini gidermenin talep değiştirici rolü: Biorezonans üzerine bir WTP araştırması
The demand shifting role of eliminating benefit uncertainty in health services: A WTP study on bioresonance
- Tez No: 851157
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GİRAY ANKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Biorezonans, Fayda Belirsizliği, GETAT, Ödeme İstekliliği, Sağlık Hizmetleri Talebi, Willingness to Pay, TC&M, Bioresonance, Uncertainty of Benefit, Demand for Health Services
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tedavi etkililiğinde belirsizliğin sağlık hizmeti talebi üzerine etkisini tespit etmektir. Çalışmanın amacına ulaşmak için etkililiği belirsiz olan Biorezonans terapisi yöntemi seçilmiştir. Fayda ve talep değerlendirmesi ise ödeme istekliliği (WTP) yöntemi aracılığıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Biorezonanstan hiç haberdar olmayan (varsayım grubu) ve Biorezonansı tecrübe etmiş kişilerden (gerçek grup) oluşan iki farklı örneklem grubundan anket formu aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerde kişilerin sağlık problemleri, GETAT kullanımları ve Biorezonansla ilgili sorulara ek olarak WTP senaryosu yer almaktadır. WTP'yi etkileyen faktörlerin tespiti için genelleştirilmiş sıralı logit regresyon analizi ve elde edilen WTP değerleri için de iki grup arasında eşleştirme işlemi yapılmıştır. Bulgular: Varsayım grubunun ilk analizinde WTP'yi etkileyen faktörler yaş, eğitim, gelir, GETAT yakınlığı ve GETAT niyetidir. Kişilerin Biorezonans hakkında bilgilendirilmesi sonrasında yapılan ikinci analizde ek olarak yaşam kalitesi skoru, hissedilen sağlık ve Biorezonansı tercih etme durumu anlamlı hale gelmiştir. İki grup arasında benzer gelire sahip olan kişiler için yapılan eşleştirme sonrası WTP değerleri sırasıyla 1.292 TL, 2.085 TL, 7.062 TL ve 11. 350 TL'dir. Gerçek gruptan alınan kullanıcı temelli WTP ortalaması ise 8.135 TL'dir. Sonuç: Varsayım grubu Biorezonans için ödeme istekliliğinde temkinli bir duruş sergilemektedir. Ancak eşleştirme işlemi sonrasında terapiyi deneyimlemesinin WTP'sini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle bilgilendirmenin ve deneyim artışının WTP üzerinde pozitif etkisi olmaktadır ve talebi etkilemektedir. Kişiler kanıta dayalı olmayan Biorezonans terapisi sonrasında sağlık durumlarında yaklaşık %50 oranında bir iyileşme olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the impact of uncertainty in treatment effectiveness on the demand for health care services. Bioresonance therapy with uncertain efficacy was chosen to achieve the aim of the study. Benefit and demand assessment was done through the willingness to pay (WTP) method. Materials and Methods: Data were collected from two different sample groups consisting of people who had never heard of bioresonance (hypothetical group) and people who had experienced bioresonance (real group) through a questionnaire. In addition to questions about health problems, GETAT use and Bioresonance, the WTP scenario was included in the data obtained. Generalized ordered logit regression analysis was performed to determine the factors affecting WTP and matching between the two groups for the WTP values obtained. Results: In the first analysis in the hypothesis group, the factors affecting WTP were age, education, income, proximity to GETAT and GETAT intention. In the second analysis conducted after people were informed about Bioresonance, quality of life score, perceived health and preference for Bioresonance became significant. The WTP values after matching for people with similar income between the two groups are 1.292 TL, 2.085 TL, 7.062 TL and 11.350 TL, respectively. The user-based WTP average from the real group is 8.135 TL. Conclusion: The hypothetical group is cautious in their willingness to pay for Bioresonance. However, it was concluded that experiencing the therapy after the matching process increased their WTP. Therefore, information and increased experience have a positive effect on WTP and affect demand. Individuals reported an improvement of about 50% in their health status after finishing non-evidence-based Bioresonance therapy sessions.