Siyasal iletişimde yeni liderlik yaklaşımları ve 'Z kuşağı' nın kadın adaylara bakışı
New leadership approaches in political communication and 'generation Z's perspective to women candidates
  1. Tez No: 851175
  2. Yazar: GÖZDE GÜRGÖZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM PEKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Advertising, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik yaklaşımları, siyasette kadın, politika, z kuşağı, toplumsal cinsiyet, leadership approaches, women in politics, policy, Generation Z, gender relations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte seçme ve seçilme hakkı verilmiş olan kadınlarözellikle ilerleyen yıllarla beraber siyasi arenada daha baskın ve görünür olmuştur.Ancak bu yükselişin yeterliliği ve kadının günümüz Türkiye siyasetindeki varlığı tartışma konusudur. Bu kapsamda çalışmamızda liderlik yaklaşımları incelenerek siyasette yönetim ve etkileşim sağlayan kadın figürü gerek tarih çizgisinde, gerek siyasal iletişim çerçevesinde ele alınacaktır. Diğer bir taraftan dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 33,7'sini oluşturan Z kuşağının seçmen davranışındaki rolü giderek büyümektedir. 1995 yılı sonrasında doğan Z kuşağı diğer ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde nüfusun daha yüksek bir kısmını oluşturmaktadır.Türkiye'de Z kuşağı bireylerin yeni liderlik yaklaşımları çerçevesinde kadın adaylara yönelik yaklaşımını ortaya koymak için dijital dünya içine doğmuş otuz milyona yakın bir sayısal büyüklük gösteren bu kuşağın dünyayı daha farklı görme anlayışları ve çözüm yollarındaki farklı tercihlerigöz önüne alınarak farklı liderlik yaklaşımlarıyla siyasette kadın algısının ne olduğu araştırılmıştır. Altı liderlik yaklaşımının kullanıldığı anket maddelerinde odak grubumuz olan Z kuşağının liderlik beklentileri, hangi liderlik türüne sempati duyduğu ve siyasi katılımdaülke yönetiminde yer alan kadın liderden beklentileri tespit edilmiştir. Çalışmanın kapsamında Z kuşağı bireylerden oluşan 420 kişiye''basit tesadüfi örneklem'' yöntemi ile anket çalışması uygulanmıştır.Analizlerde, parametrik analiz yöntemleri tercih edilmiştir. Beraberinde Z kuşağında yer alan bireylerin siyasal iletişimde yeni liderlik yaklaşımları demografik değişkenlere göre incelenirken bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü anova analizleri kullanılmıştır. Tek yönlü anova analizinde meydana gelen anlamlı farklar ise post-hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Ayrıca, Z kuşağında yer alan bireylerin siyasal iletişimde yeni liderlik yaklaşımları arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Republic, women were granted the right to vote and stand for election, leading to their increasing prominence and visibility in the political arena over the years. However, the adequacy of this rise and the presence of women in contemporary Turkish politics are subjects of debate. In this context, our study will examine leadership approaches, considering the figure of women who govern and interact in politics both within the historical timeline and the framework of political communication. On the other hand, the role of Generation Z, which constitutes approximately 33.7% of the world population, in voter behavior is growing steadily. The Generation Z, born after 1995, constitutes a higher proportion of the population in our country compared to other countries. To understand the approach of Generation Z individuals towards female candidates within the framework of new leadership approaches, this study explores their perceptions of politics, understanding of the world, and different preferences for solutions. Through the utilization of six leadership approaches in the survey items, the expectations of Generation Z focus group regarding leadership, their sympathy towards various leadership types, and their expectations from female leaders participating in politics were identified. A survey was conducted using the“simple random sampling”method on 420 individuals from Generation Z. Parametric analysis methods were preferred for the analyses. In addition, independent samples t-test and one-way ANOVA analyses were used to examine new leadership approaches in political communication concerning demographic variables among Generation Z individuals. Significant differences observed in one-way ANOVA analysis were further analyzed using the Tukey post-hoc test. Furthermore, the relationship between new leadership approaches in political communication among Generation Z individuals was examined using Pearson correlation analysis.