Manufacturing duplex steel by using induction furnaces and characterization
Dubleks çeliklerin indüksiyon ocağı ile üretilmesi ve karakterizasyonu
- Tez No: 851238
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL YILMAZ ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dubleks çelik, indüksiyon ocakları, ısıl işlem, Duplex steel, induction furnaces, heat treatment
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dubleks çelikleri yapısında ferrit ve östenit fazları bulunduran, korozyona karşı yüksek dayanıma sahip, ve bunun yanında gelişmiş mekanik değerler gösteren malzemelerdir. Yapısındaki östenit genel korozyon dayanımı ve süneklik sağlarken, ferrit sayesinde ise gerilmeli korozyon çatlağına karşı dayanım ve mekanik dayanım elde edilmektedir. Dubleks çelikleri gemicilik ve petrokimya başta olmak üzere yaygın bir kullanımına sahiptir. Geniş kullanım alanı ile talep gören dubleks çeliklerinin mevcut üretim yöntemi genellikle argon oksijen dekarbürizasyon ocaklarıdır (AOD). Kimyasal komposizyonunda kritik değerlere sahip elementler barındıran dupleks çeliklerinin üretim yönteminin yanı sıra ısıl işlem prosesi de önemli bir yer tutar. Yapısında bulunan ferrit ve östenit fazlarının %50 değerlerinde olması bekleni ki bu şekilde korozyon direnci ve süneklik sağlanırken istenen mekanik dayanım da elde edilebilmektedir. Bu çalışmada mevcut üretim yöntemi argon oksijen dekarbürizasyonu ocakları olan dubleks çeliklerinin indüksiyon ocakları ile üretiminin gerçekleşmesi sağlanmıştır. Buna bağlı olarak yeni pazar sağlanması, mevcut maliyetlerin azaltılması ve karbon emisyonunun düşürülmesi hedeflenmiştir. Dubleks çeliklerinin üretiminin indüksiyon ocağında yapılmasının ardından üretimi yapılan parçalara ısıl işlem uygulanmıştır. Elde edilen parçalar yapısal ve morfolojik olarak incelenmiş, yapıda ferrit ve östenit fazları %50 oranlarında tespit edilmiştir. Ayrıca indüksiyon ocağında üretilen dubleks çeliklerinin mekanik özellikleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Duplex steels are materials that contain ferrite and austenite phases in their structure, have high resistance to corrosion, and also show improved mechanical values. While the austenite in its structure provides general corrosion resistance and ductility, ferrite provides resistance to stress corrosion cracking and mechanical strength. Duplex steels have widespread use, especially in shipping and petrochemistry. The current production method of duplex steels, which are in demand with a wide usage area, is generally argon oxygen decarburization furnaces (AOD). In addition to the production method of duplex steels, which contain elements with critical values in their chemical composition, the heat treatment process also has an important place. The ferrite and austenite phases in its structure are expected to be at 50% values, so that the desired mechanical strength can be achieved while providing corrosion resistance and ductility. In this study, the production of duplex steels, whose current production method is argon oxygen decarburization furnaces, was achieved using induction furnaces. Accordingly, it is aimed to provide new markets, reduce existing costs and reduce carbon emissions. After the duplex steels were produced in the induction furnace, heat treatment was applied to the produced parts. The obtained parts were examined structurally and morphologically, and ferrite and austenite phases were detected at a rate of 50% in the structure. Additionally, the mechanical properties of duplex steels produced in the induction furnace were evaluated.