Gaz tungsten ark kaynak yöntemiyle S235JR ve SAF2205 çeliklerin benzer kaynaklarında akımın ve benzer olmayan kaynaklarında farklı ilave tellerin içyapı ve mekanik davranışa etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of current in similar welds and different filler metals in dissimilar welds of S235JR and SAF2205 steels on microstructure and mechanical behavior using the gas tungsten arc welding method
- Tez No: 986313
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇAM, PROF. DR. AHMET ÇAKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşük karbonlu çelik, Paslanmaz çelik, Rulman çelikleri, TIG kaynağı, Low carbon steel, Stainless steel, Bearing steels, TIG welding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dubleks paslanmaz çelik hem östenitik hem de ferritik paslanmaz çeliklerin yapısal özelliklerini taşır. Diğer paslanmaz çeliklere daha iyi korozyon direnci ve daha iyi mekanik özelliklere sahiptir. Diğer bir yandan günümüzde bu özellikleri sayesinden gittikçe kullanımı yaygınlaşan bir malzeme türüdür. Fakat bu duruma istinaden malzeme temin maliyet farklı paslanmaz çelik türlerine göre daha fazladır. Kaynak yapılabilirliği ve işlenebilirliği daha zor olan bu ürün yine de taşıdığı diğer özelliklerden dolayı mil ve şaftlarda oldukça tercih edilebilmektedir. Kaynak bu tür ekipmanlarda bir imalat yöntemidir. Bazı uygulamalarda, dubleks paslanmaz çelikler ile yapı çeliklerinin kaynakla birleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde, yapı çeliklerinin ekonomik avantajlarını dubleks çeliklerin üstün mekanik dayanımı ve kimyasal direnci ile birleştirerek, performansın optimize edilmekte ve maliyet-etkinliğin dengelenmektedir. Bu tez çalışmasında, EN 1.0037 – EN 1.0037 ferritik-perlitik yapı çeliği ve EN 1.4462-EN 1.4462 dubleks paslanmaz çelik levhalar (kalınlık: 3mm) benzer olarak üç farklı ısı girdisi ile ve kalınlıkları eşit iki tür çelik levha üç tür dolgu tel kullanılarak gaz tungsten ark kaynağı ile birleştirilmiştir. Birleştirilen aynı tür levhalarda ısı kütlesi ve farklı tür Kaynak işleminde kullanılan dolgu telinin, levhaların mikro yapısı ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Birleştirmelerin kaynak noktasındaki içyapıları mikroskop ile araştırılmış, mekanik özellikleri sertliği ölçümü, çekme ve bükme deneyleri ile tespit edilmiştir. EN 1.0037 – EN 1.0037 ve EN 1.0037 – EN1.4462 kaynak birleştirmelerde daha iyi sonuçlar alınırken, EN 1.4462 – EN 1.4462 levhaların kaynak birleştirmelerinde düşük ısı girdisi sonucu kaynak performansı ve içyapının olumsuz etkilendiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Duplex stainless steel shares the structural properties of both austenitic and ferritic stainless steels. It has better corrosion resistance and mechanical properties than other stainless steels. Furthermore, thanks to these properties, it is an increasingly popular material. However, due to this, the material procurement cost is higher than other stainless steel types. Although this product is more difficult to weld and process, it is still highly preferred for shafts and spindles due to its other properties. Welding is a manufacturing method for such equipment. In some applications, welding is required to join duplex stainless steels and structural steels. This combines the economic advantages of structural steels with the superior mechanical strength and chemical resistance of duplex steels, optimizing performance and balancing cost-effectiveness. In this thesis, EN 1.0037-EN 1.0037 ferritic-pearlitic structural steel and EN 1.4462-EN 1.4462 duplex stainless steel sheets (thickness: 3 mm) were joined using gas tungsten arc welding using three different heat inputs and three types of filler wires. The effects of heat transfer on the microstructure and mechanical properties of the sheets were investigated in the same sheets and the different types of filler wire used in the welding process. The internal structures of the welded joints were investigated using a microscope, and their mechanical features were discovered by hardness measurement and bending and tensile tests. While better results were explained in EN 1.0037 – EN 1.0037 and EN 1.0037 – EN1.4462 weld joints, it was observed that the welding performance and internal structure were negatively affected as a result of low heat input in the weld joints of EN 1.4462 – EN 1.4462 plates.