Domateste tohum çimlenme ve fide kalitesi üzerine değişen azot ve fosfor dozlarının etkileri
Effect of different nitrogen and phosphorus doses on seed germination and seedling quality on tomato
  1. Tez No: 85155
  2. Yazar: TURGAY KABAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ BALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Çimlenme, Fide, Azot, Fosfor, Tomato, Germination, Seedling, Nitrogen, Phosphorus
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırmada 1 kısım elenmiş toprak + 1 kısım elenmiş kum + 1 kısım elenmiş yanmış ahır gübresi karışımına, 0-400-800-1600 gr/m3'N ve 0-600-1200-1800 gr/m3 P2Os uygulamaları yapılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme deseni faktöriyel düzeyinde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda domateste tohum çimlenmesine ve domateste gerçek yaprak görülmesine, çimlenme oranına, kotiledon uzunluğu ve genişliğine, hipokotil uzunluğuna, kök boğaz çapına, 30-40-50 günlük fidede fide boyuna, kök boğazı çapına, yaprak sayısına, fide ağırlığına, 50 günlük fide yaprak alanına azotun 1600 gr/m3, fosforun 1800 gr/m3 dozları ve bu dozların interaksiyonlarının en iyi etkiyi yaptığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, to the mixture of same amount of sieving soil, sieving sand and sieving burnt dung 0-400-800-1200-1600 gr/infN, 0-600-1200-1800 gr/cm3 P205 were added. This research were made in the form of concidence blocks trial design factoriel with three repetition. As a result, the dosages of 1600 gr/cm3 Nytrogen and 1800 gr/cm3 phosphor and their interactions made the best effect on, the duration of seed germination and real leaf appearance, germinating ratio, cotiledon length and width, hypocotil length, seedling length for 30-40-50 days, root diameter, number of leaves, seedling weight and seedling leaf area for 50 days of the tomato.