Kadın karar vericilerin uyuşmazlık çözümüne yönelik politikaları: Margaret Thatcher ve Tansu Çiller örnekleri üzerinden bir analiz
Women decision-makers policies towards dispute resolution: An analysis on the cases of Margaret Thatcher and Tansu Ciller
- Tez No: 851594
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM AYDIN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın Lider, Dış Politika, Karar Verici, Uyuşmazlık Çözümü, Margaret Thatcher, Tansu Çiller, Women Leader, Foreign Policy, Decision Maker, Dispute Resolution, Margaret Thatcher, Tansu Ciller
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
“Dış politika karar verme mekanizmalarında yer alan kadın liderler özellikle uyuşmazlık durumlarında, daima barışçıl ve uyumlu davranarak feminen çizgide mi yoksa alanın hakim doğasına uyum göstererek çatışma ve saldırganlığı temel alan maskülen çizgide mi politikalar izlerler?”sorusuna yanıt arayan bu çalışma, döneminin iki önemli kadın lideri olan Margaret Thatcher ve Tansu Çiller örnekleri temelinde bir analiz yapmayı hedeflemektedir. Çalışmada, kadınların karar verme mekanizmalarındaki konum ve sorunları ile özellikle uyuşmazlık süreçlerindeki politikalarının analizinde çok boyutlu, kapsamlı ve farklı bir bakış açısı sunduğu düşünülen feminist teoriden yararlanılmıştır. Feminist teorinin yaklaşımları çerçevesinde Margaret Thatcher'ın Başbakanlık görevini yürüttüğü süreçte gerçekleşen Falkland (Malvinas) Adaları Savaşı'nda İngiltere ve Arjantin'in sıcak çatışma içerisine girmesi ile Tansu Çiller'in Başbakanlık görevini yürütürken yaşanan Türkiye ve Yunanistan arasındaki Kardak (Imia) kayalıkları krizinin sıcak çatışmaya varmasa da iki ülke arasında büyük bir gerilime yol açması değerlendirildiğinde kadın liderlerin uyuşmazlık süreçlerinde daima barışçıl ve uyumlu politikalar izleyecekleri yönündeki söylemin/ön kabulün gerçeklikle örtüşmediği tespit edilmektedir. Nitekim çalışmanın kapsamı gereği; iki farklı coğrafya, kültürel yapı ve döneme sahip iki farklı kadın karar vericinin benzer süreçler deneyimleyerek son derece sert ve çatışmacı söylem ve politikaları takip ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla çalışma, seçilen iki kadın lider temel alınarak kadınların, dış politika karar verme mekanizmalarında yükselirken karşılaştıkları zorlukların ve konumlarını korumak adına sürdürdükleri maskülen nitelikteki benzer politikaların nedenlerini anlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Seeking an answer to the question“Do women leaders in foreign policy decision-making mechanisms, especially in dispute situations, always act peacefully and harmoniously and follow feminine policies or do they adapt to the dominant nature of the field and follow masculine policies based on dispute and aggression?”, this study aims to make an analysis based on the examples of Margaret Thatcher and Tansu Ciller, two important women leaders of the period. The study utilizes feminist theory, which is considered to offer a multidimensional, comprehensive and different perspective in analyzing the position and problems of women in decision-making mechanisms and their policies especially in dispute processes. Within the framework of the approaches of feminist theory, when the Falkland (Malvinas) Islands War, which took place during Margaret Thatcher's tenure as Prime Minister, and the Kardak (Imia) reefs crisis between Türkiye and Greece, which took place during Tansu Ciller's tenure as Prime Minister, are evaluated, it is determined that the discourse/presumption that women leaders will always pursue peaceful and harmonious policies in dispute processes does not correspond to reality. As a matter of fact, due to the scope of the study, it is concluded that two different women decision-makers from two different geographies, cultural structures and periods experienced similar processes and followed extremely harsh and confrontational discourses and policies.