Pandeminin ardından COVİD-19 pnömonisi ile yatanhastalarda fibrozis benzeri bulgu sıklığı veetkileyen faktörler
After the pandemic; frequency of fibrosis-like findings and influencing factors in patients hospitalized and discharged with COVİD-19 pneumonia
- Tez No: 851610
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, fibrozis, postcovid, COVID-19, fibrosis, postcovid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmamızda Coronavirus Hastalığı-2019'a bağlı (COVID-19) pnömoni geçiren hastalarının kontrol toraks bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemelerinde sebat eden fibrozis benzeri değişikliklerin incelenmesi ve bu değişiklikler ile hastaların klinik durumları, demografik bilgileri, laboratuar parametreleri, akciğer tutulumu derecesi ve almış oldukları tedaviler arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Hastanesi COVID-19 servisinde 11 Mart 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında yatırılarak takip edilen ve Revers Transkripsiyon Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) testi ile COVID-19 tanısı doğrulanmış yetişkin hastalardan (18 yaş ve üstü) tıbbi dosyalarda pnömonik infiltrasyonlar kaydedilmiş hastalar elektronik tıbbi kayıtlardan retrospektif olarak çalışmaya alınmıştır. 6 aylık süreçte 6 aylık süreçte kontrol BT görüntülemelerinde fibrozis benzeri değişiklik izlenen ve izlenmeyen gruplar arasında demografik veriler (yaş, cinsiyet), laboratuvar bulguları (hemogram verileri, C- Reaktif Protein (CRP), D-dimer, fibrinojen, ferritin, prokalsitonin, Laktat Dehidrogenaz (LDH)) eşlik eden hastalıklar, almış oldukları tedaviler ve komplikasyonlar kıyaslanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza kontrol görüntülemesi olan n=140 (%52) kadın ve n=129 (%18) erkek olmak üzere 269 hasta dahil edilmiştir. Çalışma popülasyonunun %17,8'inde ise görüntülemelerde fibrozis benzeri bulguların devam ettiği görülmüştür. Ek hastalık gruplarında %39 oranla en sık hipertansiyon görülmekle birlikte, fibrotik değişiklik gelişimi açısından da anlamlı bulunmuştır. Demografik faktörler arasında yaş önemli bir risk faktörü olarak ortaya çıkmış ve yaşlı bireylerde kalıcı fibrotik değişikliklerin görülme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca, koroner arter hastalığı ve konjestif kalp yetmezliği gibi komorbiditeler fibrotik bulguların gelişme riskinde artış ile ilişki göstermiştir. Oksijen ihtiyacı gelişmesi ve steroid uygulaması gibi tedaviyle ilgili faktörler, fibrotik benzeri değişikliklerin gelişimi için potansiyel risk faktörleri olarak tanımlanmıştır. Ancak, plaquenil veya tocilizumab gibi spesifik ilaçların kullanımı fibrozis oluşumu ile anlamlı bir ilişki göstermemiştir. Hastanede yatış süresi, cinsiyet, diabetes mellitus, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı, astım ve kanser varlığı fibrotik değişiklikler için anlamlı bir korelasyon göstermezken, bulgularımız ileri yaş hastalar ve belirli komorbiditeleri olanlar için dikkatli izlem ve potansiyel müdahalelerin öneminin altını çizmektedir. Sonuç: Çalışmamız post-COVID hastalarda fibrotik benzeri değişikliklerin devamlılığına ışık tutmakta, altta yatan olası mekanizmaları aydınlatmak ve bu komplikasyonlar açısından yüksek risk altındaki bireylere hedefe yönelik müdahaleler geliştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bulgular, COVID-19'un uzun vadeli sonuçlarının giderek daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve hastalığın ardından bireyleri takip ve tedavi eden sağlık profesyonelleri için değerli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, we aimed to examine the persistent fibrotic-like changes in control thorax computed tomography (CT) imaging of patients with pneumonia due to Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) and to reveal the relationship between these changes and the clinical status, demographic information, laboratory parameters, severity of lung parenchymal involvement and the treatments received. Material and Method: Adult patients (18 years of age and older) who were hospitalized and followed up in the COVID-19 ward of Kocaeli University Hospital between March 11, 2020 and March 31, 2021 and whose diagnosis of COVID-19 was confirmed by Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) test and pneumonic infiltration was observed were retrospectively included in the study from electronic medical records. During the 6-month period, demographic data (age, gender), laboratory findings (hemogram data, CReactive Protein (CRP), D-dimer, fibrinogen, ferritin, procalcitonin, Lactate Dehydrogenase (LDH)) comorbidities, treatments and complications were compared between the groups with and without fibrotic-like changes on control CT imaging. Results: Our study included 269 patients with control imaging, n=140 (52%) women and n=129 (18%) men. In 23.8% of the study population, fibrosis-like findings persisted on imaging. Among the comorbidity groups, hypertension was the most common with a rate of 39% and was also significant in terms of the development of fibrotic changes. Among the demographic factors, age emerged as a significant risk factor, suggesting a higher likelihood of persistent fibrotic changes in older individuals. Additionally, comorbidities such as coronary artery disease and congestive heart failure demonstrated associations with an increased risk of developing fibrotic findings. Treatment-related factors, such as the need for oxygen supplementation and the administration of steroids, were identified as potential risk factors for the development of fibrotic-like changes. However, the use of specific medications such as plaquenil or tocilizumab did not show a significant association with the occurrence of fibrosis. While gender, length of hospitalization, diabetes mellitus, chronic kidney disease, chronic obstructive pulmonary disease, asthma, and the presence of cancer did not exhibit significant correlations with fibrotic changes, our findings underscore the importance of vigilant monitoring and potential interventions for older individuals and those with specific comorbidities. Conclusion: Our study sheds light on the persistence of fibrotic-like changes in post-COVID19 patients, emphasizing the need for further research to elucidate the underlying mechanisms and develop targeted interventions for individuals at higher risk of these complications. These findings contribute to the evolving understanding of the long-term consequences of COVID-19 and provide valuable insights for healthcare professionals managing and treating individuals in the aftermath of the disease.