Pirreşit Dağı (Van-Muradiye) florası
- Tez No: 85167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Pirreşit Dağı, Muradiye. Van. Türkiye, Flora, Pirreşit Mountain, Muradiye, Van, Türkiye
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Bu çalışma Pirreşit Dağı ( Muradiye - Van ) Florası üzerine bir araştırmayı içermektedir. Araştırma alanından 1997 ve 1998 yıllarında 3500 bitki örneği toplandı. Bu materyallerin taksonomik değerlendirilmesiyle, 65 familya 309 cins'e ait 770 tür, 44 alttür ve 14 varyete olmak üzere toplam 828 takson tespit edildi. 52 tanesi B9 karesi için yeni kayıttır. Bu türlerden 4 tanesi tip örneğinden sonra ilk defa. 6 tanesi ise ikinci defa toplandı. Türlerin fıtocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: İran - Turan elementi 318 ( %38.4 ). Avrupa - Sibirya 79 ( %9.4 ). Akdeniz 22 ( %2.6 ), bilinmeyen veya çok bölgeli olanlar 410 ( %49.5 )dur. Alandan toplam 75 ( %9 ) endemik takson belirlenmiştir. Bunlardan 54*ü Endemik İran - Turan. 3'ü Endemik Doğu Akdeniz. 2“si Endemik Karadeniz Elementidir. Toplam 828 taksonun 5 ”i Pteridophyta. 823'ü Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinden 2“si Gymnospermae ve 821 Angiospermae'ye aitir. Angiosperm lerin 669'u Dicotyledones, 152”si Monocotyledones sınıfina aittir İçerdikleri takson sayışma göre alandaki en büyük 10 familya sırasıyla Asteraceae 125 ( %15.0 ). Poaceae 89 ( %10.7 ). Fabaceae 74 ( %8.9 ), Brassicaceae 60 ( %7.2 ). Caryophyllaceae 58 ( %7 ). Lamiaceae 48 ( %5.7 ). Liliaceae 36 ( %4.3 ), Boraginaceae 34 ( %4.1 ). Scrophularıaceae 33 ( 3.38 ).Apiaceae 29 ( %3.7 )dir. En çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla Astragalus 29 ( % 3.5 ). Silene 23 ( %2.7 ). Centaurea 16 ( %1.9 ). Ranunculus 14 ( % 1.7), Veronica 11 ( % 1.3 ). Cirsium 11 ( % 1.3 ). Alyssum 10 ( % 1.2 ). Trifolium 10 ( % 1.2 ), Potentilla 10 ( % 1.2 ), Allium 10 ( % 1.2 ) dir. Tespit edilen taksonlann Raunkier hayat formları sistemine göre dağılımı şöyledir. Hemikriptofitler 451 ( % 54.4 ). Terofitler 167 ( %20.1 ). Kriptofitler 1 19 ( %14.4 ). Kamafitler 78 ( %9.4 ). Fanerofitler 13 ( %1.6 ). Çalışmada belirlenen taksonların 40 tanesinde. Türkiye Florası ve bazı taksonlardada komşu ülke floralanndaki tanımlarından farklılık gösteren çeşitli varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikleri ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT This research consist of the Flora of Pirreşit Mountain ( Muradiye - Van ). 3500 plant specimens have been collected from the research area between 1997 and 1998 years. As a result of the taxonomic investigation of these materials 309 genus 770 species, 44 subspecies and 14 varieties belonging to 65 families were determined. A total of 828 taxa have been collected from the area. Out of these 52 taxa are new records for B9 grid square; and 4 of them were collected for the first time and another 6 were collected for the secund time the type specimem. The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as follows: Irano - Tranian 3 1 8 ( %38.4 ), Euro - Siberian 79 ( %9.54 ), Mediterranean 22 ( %2.6 ). Totaly 75 ( %9 ) endemic species have been collected from the area. 54 of them are Endemic Irano - Turanian element, 3 of them are Endemic East Mediterranean element, 2 of the them are Endemic Euro - Siberian element. 5 species of the total 828 taxa are belong to Pteridophyta division and 823 taxa belong to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 2 and 821 taxa respectively in Angiospermae, Dicotyledones include 669 taxa and Monocotyledones include 152 taxa. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follws: Asteraceae 125 ( %15.0 ), Poaceae 89 ( %10.7 ), Fabaceae 74 ( %8.9 ), Brassicaceae 60 ( %7.2 ), Caryophyllaceae 58 ( %7.0 ), Lamiaceae 48 ( %5.7 ), Liliaceae 36 ( %4.3 ), Boraginaceae 34 ( %4. 1 ), Scrophulariaceae 33 ( %3.4 ), Apiaceae 29 ( %3.5 ). The greatest 10 genera are ordered as follows: Astragalus 29 ( %3.5 ), Silene 23 ( %2.7 ), Centaurea 16 ( %1.9 ), Ranunculus 14 ( %1.7 ), Veronica 11 ( %1.3 ), Cirsium 11 ( %1.3 ), Alyssum 10 ( %1.2 ), Trifolium 10 ( %1.2 ), Potentilla 10 ( %1.2 ), Allium 10 ( %1.2 ). The distributional retios of the taxa, according to Rauinkier's life form system are as follows: Hemicrytophytes 451 ( %54.4 ), Therophytes 167 ( %20.1 ), Cryptophytes 119 ( % 14.4 ), Chamaephytes 78 ( %9.4 ), Phanerophytes 13 ( % 1.6 ). In 40 taxa mentioned in our study definitions of the taxa of Turkey's and, in some cases, the neighbour countries' flora are reported to have been diverse in terms of different variations and some unknown particularities.