Mobil oyun destekli ayak egzersiz aparatının pes ekinovarus hastalarındaki dinamik supinasyon deformitesi üzerine etkisi
The effect of mobile game-supported foot exercise apparatus on dynamic supination deformity in pes equinovarus patients
- Tez No: 851698
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM UFUK ŞAKUL, DOÇ. DR. OSMAN NURİ ÖZYALVAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Dinamik supinasyon, Egzersiz, Patoanatomi, Pedobarografik analiz, Pes ekinovarus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İdiopatik Pes Ekinovarus tanılı çocuklara yürüme esnasında ayağın salınım fazında dinamik supinasyon deformitesi gelişmektedir. Bu çalışmada mobil oyun destekli ayak evertör ve invertör kas kuvvetlendirme egzersiz cihazını kullanan dinamik supinasyon deformitesi olan idiopatik pes ekinovarus tanılı çocuklarda ayak bileği kas kuvveti ve eklem hareket açıklığında artış olup olmadığının, dinamik supinasyon deformitesi ile ayak tabanı basınç dağılımında iyileşme olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan, yaş ortalamaları 7,07±2,25 yıl olan 4'ü kadın, 6'sı erkek toplam 10 hasta (15 PEV'li ayak;7 sağ, 8 sol) dahil edildi. Ayak bileği kas kuvveti manuel ölçümlerle, eklem hareket açıklığı gonyometre ile, dinamik supinasyon ve varus açısı Protractor AR uygulaması ile video-kayıt görüntüleri üzerinden, ayağın plantar basınç dağılımı pedobarografik analiz ile değerlendirildi. 8 hafta boyunca haftada 2 gün 20 dakika egzersiz cihazı uygulandı. Tedavi sonrası, ayak bileği dorsifleksiyon, plantar fleksiyon, inversiyon, eversiyon, kalça eksternal rotasyon, ön-arka ayak açısı ve uyluk-ayak açılarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilemedi (p>0,05). Kalça internal rotasyon, femoral anteversiyon ve kas gücü ölçüm değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler elde edildi. Calcaneus'un varus açısında azalma oldu. Dinamik supinasyon açısında azalma oldu ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilemedi (p>0,05). Pedobarografik değerlendirmede ön ayağın alanı, ağırlık, ayağın arka kısmına binen yük ve maksimum basınç parametrelerinde anlamlı iyileşmeler elde edildi. Bu çalışma mobil oyun destekli ayak egzersiz cihazının idiopatik pes ekinovarus tedavisinde etkili olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Children diagnosed with idiopathic Pes Equinovarus develop dynamic supination deformity in the swing phase of the foot during walking. This study aimed to determine whether there is an increase in ankle muscle strength and joint range of motion, and whether there is an improvement in dynamic supination deformity and sole pressure distribution in children diagnosed with idiopathic pes equinovarus with dynamic supination deformity, who use a mobile game-supported foot evertor and inverter muscle strengthening exercise device. A total of 10 patients (15 PEV; 7 right, 8 left), 4 female and 6 male, who met the inclusion criteria for the study and whose average age was 7.07±2.25 years, were included. Ankle muscle strength was evaluated with manual measurements, joint range of motion with a goniometer, dynamic supination and varus angles with the Protractor AR application via video-recorded images, and plantar pressure distributions of the foot was evaluated by pedobarographic analysis. An exercise device was applied for 20 minutes, 2 days a week for 8 weeks. After treatment, no statistically significant difference could be detected in ankle dorsiflexion, plantar flexion, inversion, eversion, hip external rotation, anterior-posterior foot angle and thigh-foot angles (p>0,05). Statistically significant improvements were obtained in hip internal rotation, femoral anteversion and muscle strength measurement values. There was a decrease in the varus angle of the calcaneus. There was a decrease in the dynamic supination angle, but no statistically significant difference was detected (p>0,05). In the pedobarographic evaluation, significant improvements were obtained in the area of the forefoot, weight, load on the back of the foot and maximum pressure parameters. This study showed that a mobile game-supported foot exercise device is effective in the treatment of idiopathic pes equinovarus. Keywods: Dynamic supination, Exercise, Pathoanatomy, Pedobarographic analysis, Pes eqinovarus