Karşılaştırmalı hukukta kişisel sağlık verilerinin hukuka aykırı işlenmesi ve tazminat sorumluluğu
Unlawful processing of personal health data and liability for compensation in comparative law
- Tez No: 851699
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDAĞ GÜNEŞ PESCHKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel veri, kişisel sağlık verisi, GDPR, KVKK, maddi ve manevi tazminat sorumluluğu, Personal data, personal health data, GDPR, KVKK, material and moral damages liability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlığına ilişkin her türlü bilgi ile kişiye sunulan sağlık hizmetleri ile ilgili bilgiler kişisel sağlık verileri olarak adlandırılır. Bu veriler, kişinin rızası dışında hukuka aykırı bir şekilde işlendiği takdirde çok ağır sonuçlara yol açabilecek bilgiler olmaları nedeniyle hem Avrupa Birliği hem de Türk hukukunda özel nitelikli kişisel veri olarak kabul edilmekte ve sıradan kişisel verilere göre daha sıkı şartlar altında korunmaktadırlar. Günümüzde tedavi olmak için sağlık kuruluşlarında başvurduğumuzda veya bir iş başvurusu esnasında veya iş sözleşmesi kapsamında kişisel sağlık verilerimiz işlenmektedir ancak veri sorumlularının işledikleri verilerimizi koruma yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu verilerin hukuka aykırı bir şekilde işlenmesi sonucunda maddi ve manevi tazminat sorumluluğu doğmaktadır. Çalışmamızda kişisel sağlık verilerinin Türk ve AB hukukunda yer aldığı hukuki düzenlemeler, kişisel sağlık verilerinin unsurları ve hukuki niteliği, bu verilerin işlenmesinde uyulması gereken ilkeler ve işlenme şartları incelenmiştir. Kişisel sağlık verilerinin hukuka aykırı olarak işlenmesinin sonucunda doğan maddi ve manevi tazminat talebi, sözleşmesel sorumluluk ve haksız fiil sorumluluğu bakımından yerli ve yabancı mahkeme kararları incelenerek karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
All kinds of information about the physical and mental health of individuals and information about the health services provided to the person are called personal health data. These data are considered as special categories of personal data in both European Union and Turkish law and are protected under stricter conditions than ordinary personal data, as they are information that may lead to very severe consequences if processed unlawfully without the consent of the person. Nowadays, our personal health data are processed when we apply to health institutions for treatment or during a job application or within the scope of an employment contract, but data controllers have an obligation to protect the data they process. As a result of the unlawful processing of these data, material and moral compensation liability arises. In our study, the legal regulations on personal health data in Turkish and EU law, the elements and legal nature of personal health data, the principles to be followed in the processing of these data and the processing conditions are examined. The claim for pecuniary and non-pecuniary damages arising from the unlawful processing of personal health data is examined in a comparative manner by examining domestic and foreign court decisions in terms of contractual liability and tort liability.