Postpartum dönemdeki kadınlarda gebelik sırasında klinik pilates yapma durumlarına göre pelvik taban disfonksiyonu, fonksiyonel durum, yorgunluk, depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of pelvic floor dysfunction, functional status, fatigue, depression and quality of life levels in postpartum women according to clinical pilates practice during pregnancy
- Tez No: 851745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MANOLYA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: gebelik, pilates, postpartum dönem, pelvik taban, bel ağrısı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma gebelik sırasında klinik pilates eğitimi yapan ve yapmayan kadınların postpartum dönemde, pelvik taban disfonksiyonu, fonksiyonel durum, yorgunluk, vücut farkındalığı, bel ağrısı, depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerinin karşılaştırılması amacı ile planlandı. Çalışmaya pilates eğitim grubu (n:34) ve kontrol grubu (n:35) olmak üzere postpartum 6.haftadaki 69 sağlıklı kadın katıldı. Pilates eğitim grubu, gebeliğinin en az 12 haftasında, haftada 2 seans klinik pilates yapmış annelerdi. Kontrol grubu ise gebeliğinde klinik pilates yapmamış annelerdi. Çalışmaya katılan tüm annelere sosyodemografik form, Vücut farkındalığı anketi (VFA), Pelvik taban distres envanteri (PTDE-20), Doğum sonrası yaşam kalitesi ölçeği (DSYKÖ), Edinburg doğum sonrası depresyon ölçeği (EDSDÖ), Doğum sonrası fonksiyonel durum envanteri (DSFDE), Çok boyutlu yorgunluk değerlendirme ölçeği (ÇBYDÖ) ve bel ağrısı için Vizüel analog skalası (VAS) bir defa uygulandı ve iki grup arasında sonuçlar karşılaştırıldı. Olguların eğitim seviyesi (2=6.239; p=0.012) ve çalışma durumu (2=4.666; p=0.031) dışında sosyodemografik ve klinik özelliklerinin pilates eğitim ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık göstermediği görüldü (p>0.05). Pilates eğitim grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında, VFA (Z=4.043; p0.05). EDSDÖ (Z=4.641; p0.05). Sonuç olarak, postpartum dönemde, gebelikte klinik pilates eğitimi alan kadınların yaşam kalitesi ve vücut farkındalığı düzeylerinin daha yüksek, depresyon düzeyi, bel ağrısı şiddeti ve pelvik taban kolorektal-anal disfonksiyonlarının daha düşük olduğu görülür iken fonksiyonel durum ve yorgunluk düzeyleri fark yoktu. Klinik hamile pilatesinin, postpartum dönemde iyileştirici etkileri olduğu ve meydana gelebilecek sorunları azaltıp ve önleyebilileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to compare the levels of pelvic floor dysfunction, functional status, fatigue, body awareness, low back pain, depression, and quality of life in the postpartum period of women who performed and did not perform clinical pilates training during pregnancy. 69 healthy women in the 6th week postpartum were carried out in the study including pilates training (n: 34) and control groups (n: 35). The Pilates training group were mothers who had performed 2 sessions of clinical pregnancy pilates per week during at least 12 weeks of their pregnancy. The control group was mothers who had not performed clinical pregnancy pilates. The sociodemographic form, Body awareness questionnaire (BAQ), Pelvic floor distress inventory (PFDI), Postpartum quality of life scale (PQLS), Edinburgh postpartum depression scale (EPDS), Postpartum functional status inventory (PFSI), Multidimensional fatigue assessment scale (MFAS) and Visual analog scale (VAS) for low back pain were applied once to all mothers participating in the study and results were compared between the two groups. It was observed that the sociodemographic and clinical characteristics of the subjects did not differ significantly between the pilates training and control groups (p>0.05), except for the education level (2=6.239; p=0.012) and working statues (2=4.666; p=0.031). When the pilates training group and the control group were compared, it was determined that the BAQ (Z=4.043; p0.05).