Karabük Orman İşletmesi, Kaplan ağaçlandırma alanlarındaki Kızılçam (pinus brutia tenore) fidanlarında zarar yapan böcek türlerinin tespiti ve önemli türlerin biyolojileri:
Identification and biology of some important insect species damaging pinus brutia tenore trees in Kaplan plantation areas of Karabük forest enterprise
- Tez No: 85175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Destructive insects, life cycle, natural enemy, biological control
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Doktora Tezi KARABÜK ORMAN İŞLETMESİ, KAPLAN AĞAÇLANDIRMA ALANLARINDAKİ KIZILCAM (PWUS BRUTIA TENORE) FİDANLARINDA ZARAR YAPAN BÖCEK TÜRLERİNİN TESPİTİ VE ÖNEMLİ TÜRLERİN BİYOLOJİLERİ Saeedeh NAFİSİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Oktay ÖZKAZANÇ Şubat 1999, 134 Sayfa Yurdumuzda bulunan ağaçlandırma alanları ormanların genişletilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ülkenin uygun bölgelerinde ağaçlandırmalar yapılmaktadır. Batı Karadeniz Bölgesi'nde geniş doğal alanlara sahip olan Kızılcam (Pinus brutia Ten.) hızlı büyümesi ve artım özellikleri nedeniyle, ağaçlandırmalarda en fazla kullanılan türlerden biri olarak ayrı bir önem taşımaktadır. Ayrıca, bu ağaç türü, 111ÖZET (devam ediyor) doğal yayılışı içinde kalan bu coğrafi bölümün iklim koşullarına da tam bir uyum göstermektedir. Orman dışı ağaçlandırma alanlarında hastalık ve böcekler zaman zaman önemli zararlara neden olmaktadır. Orman içi ve dışı ağaçlandırma alanlarında böcekler tarafından meydana getirilen kayıpların en aza indirilmesi için zararlı faktörlerin iyi tanınması gerekmektedir. Karabük-Kaplan Ağaçlandırma alanı Kızılcamın, Karadeniz bölgesindeki yayılış alanlarını temsil edebilecek ortak özellikler göstermesi nedeniyle araştırma alanı olarak seçilmiştir. Ağaçlandırma çalışmalarının başlatılmış bulunduğu 1961 yılından bu yana bu alanlarda zararlı böcekler zaman zaman büyük sağlık sorunlarına neden olmuşlardır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Kaplan Ağaçlandırma alanlarında ekonomik zarara neden olan en yaygın böcek türleri sırasıyla Neodiprion serti/er (Geoff), Rhyacionia buoliana (Den. and Schiff ) ve Thaumetopoea pityocampa (Den and Schiff.) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, bu alanda zararı görülmesine karşın önemli kayıplara neden olmayan Dioryctria splendidella Her.-Schaef., Dioryctria mendacella Stgr., Dioryctria pineae Stgr. ve Pissodes validirostris (Gyll.) gibi potansiyel zararlı böceklere de rastlanmıştır. Anahtar Sözcükler : Zararlı böcek, hayat döngüsü, doğal düşman, biyolojik kontrol. Bilim Kodu : 502.02.01 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis IDENTIFICATION AND BIOLOGY OF SOME IMPORTANT INSECT SPECKS DAMAGING PINUS BRUTIA TENORE TREES IN KAPLAN PLANTATION AREAS OF KARABÜK FOREST ENTERPRISE Saeedeh NAFISI Zonguldak Black Diamond University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Oktay ÖZKAZANÇ February 1999, 134 pages Plantation fields in Turkey are important in forest areas widen aspect of view. So, they are formed where suitable conditions present. Forming wide natural fields in West Black Sea Region, Pinus brutia Ten. is an important species possessing fast growth and increment characters. Consequently, in plantation fields it is used as one of the most. Also, this geographic areaABSTRACT (continued) occupies in natural spread field and shows a complete adaptation to climatic conditions of region. In plantations out of forest fields, diseases and insectssometimes do important damages. To prevent the losses done by destructive insects in plantations inside and outside of the forests, the harmful factors should be clearly known. Karabük-Kaplan Plantation Field was used as the investigation field since P. brutia present there, shows common specificities to those in Black Sea Region. Since 1961 when plantation activities started in Karabük, destructive insects in these areas sometimes caused important health problems. Results of investigations carried out in the Kaplan Plantation Areas indicated that the most widespread insects giving economic losses are Neodiprion sertifer (Geoff.) (Hymenoptera, Diprionidae), Rhyacionia buolicma (Den. and Schiff.) (Lepidoptera, Tortricidae) and Thaumetopoea pityocampa (Den. and Schiff.) (Lepidoptera, Thaumetopoeidae), respectively. In addition, the damages of some destructive insects which can be potentially harmful, like Dioryctria splendidella Her.-Schaef, Dioryctria mandacella Stgr., Dioryctria pineae Stgr. and Pissodes validirostris (Gyll.), were found.