Pr ve onun tellür bileşiklerinin GeTe'ün kinetik parametrelerine etkileri
The Effects of Pr and its telluride compounds on the kinetic parameters of the GeTe
- Tez No: 85176
- Danışmanlar: PROF.DR. MİRHASAN EKBEROV, PROF.DR. TURGAY ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GeTe yarıiletken bileşiği, PrTe ve PraTes bileşikleri, Kinetik parametreler, Faz geçişleri, Termoelektrik verim, GeTe Semiconductor Compound, PrTe and Pr2Te3 Compounds, Kinetic parameters, Phase Transitions, Thermoelectrical Efficiency
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Doktora Tezi Pr ve ONUN TELLÜR BİLEŞİKLERİNİN GeTe'ün KİNETİK PARAMETRELERİNE ETKİLERİ Halit TAŞKIN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Turgay ATALAY Ortak Tez Danışmanı: Prof.Dr. Mirhasan EKBEROV Şubat 1999, 153 sayfa. GeTe ve GeTe bazlı katı alaşımların, termoelektrik enerji dönüştürücülerinin p branşları için orta sıcaklık aralığında (500-900 K) elverişli birer materyel oldukları dikkate alınarak bu tez çalışmasında ilk kez GeTe' e Pr, PrTe ve Pr2Te3 katkıları ilave edilmiş, hazırlanan hacimli alaşımların tek fazlılığı ve faz geçiş sıcaklıkları farklı yöntemlerle (termik, mikroyapı, x-ışmı, mikrosertlik, yoğunluk ve oda sıcaklığında termoelektrik parametrelerin ölçümü ile) tayin edilmiştir. Bu alaşımların kinetik parametreleri (termoelektromotor kuvvet, elektriksel iletkenlik, ısısal iletkenlik ve Hail katsayıları) 77-900 K sıcaklık aralığında ölçülmüş, kinetik parametrelerin konsantrasyon ve sıcaklık bağımlılıklarında gözlenen anomaliler, deneysel sonuçlara ve teoriye dayanılarak GeTe'ün günümüz band yapısı çerçevesinde irdelenmiştir. Varılan sonuçlar, inceleme konusu alaşımların 111ÖZET (Devam Ediyor) termoelektrik veriminin GeTe'e göre daha yüksek olduğunu ve çalışma sıcaklık aralığının genişlediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECTS OF Pr AND ITS TELLURIDE COMPOUNDS ON THE KTNETIC PARAMETERS OF THE GeTe Halit TAŞKIN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Prof.Dr.Turgay ATALAY Co-Thesis Advisor: Prof.Dr. Mirhasan EKBEROV February, 1999, 153 pages GeTe and its solid solutions are suitable for p branch of thermoelectric energy converters which work at the middle (500 - 900 K) temperature region. Because of this reason, in this investigation GeTe were doped with the Pr, PrTe and Pr2Te3 for the first time, and single phase properties and phase transition temperatures of the bulk materials were investigated by the different methods like thermal, microstructure, X-rays, microhardness, density and measurements of the thermoelectric parameters at the room temperature. Thermoelectromotor force, electrical conductivity, thermal conductivity and Hall coefficent of these alloys were measured between 77-900 K temperature range. Observed anomalies on the concentration and temperature dependence of theABSTRACT (Continued) kinetic parameters were interpreted according to the current band structure of the GeTe depending on the experimental results and theoretical knowledge. Results show that yields and workable temperatute range of investigated alloys are higher than GeTe