Nteraktif video kulanımının basketbolcularda bazı temel becerilerin kavratılmasında katkısı
Investigation of psychological endurance and stresspercepti̇ons of futsal players
- Tez No: 851785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT SARİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, interaktif video, spor, atış becerisi, Basketball, interactive video, sport, shooting skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, interaktif video kullanımının Zaho Spor Kulübü‟nün yeni yetişen basketbolcularının atış becerileri üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada yarı deneysel metod kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2018-2019 sezonunda aktif olarak basketbol oynayan yaşları 14-16 aralığında olan 30 oyuncu ve Zaho spor kulübünde yeni yetişen basketbolcularından oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise rastgele seçilen 22 oyuncudan ve 11 kişi deney ve 11 kişi kontrol gruplarına dağıtılmak üzere iki homojen gruptan oluşmaktadır. Araştırmada bağımlı değişken olan atış becerisinin daha sonra karşılaştırmak üzere ön ve son testi kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistik için verilerin aritmetik ortalama, standart sapma, gruplar arasındaki fark için Mann Whitney u testi, tek grup için Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 22 paket programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi P> 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonunda son test sonuçlarında pastan sonra sıçrayarak atış, turnike atışı ve serbest atış becerilerinde deney grubu lehine anlamlı farklılık görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of interactive video on the shooting skills of freshly trained basketball players from the Zaho Sports Club. In this study, the quasi-experimental approach was employed. The universe of this study comprises of freshly trained basketball players at the Zaho Sports Club, which includes 30 players aged 14 to 16 in the 2018-2019 season. In contrast, the study's sample consisted of 22 randomly selected players divided into two homogenous groups, with 11 players assigned to the experimental group and 11 to the control group. In the study, the pre-test and post-test were employed to compare the dependent variable, shooting skill. The arithmetic mean and standard deviation of the data were used for descriptive statistics, the Mann-Whitney u test was used to compare groups, and the Wilcoxon signed rank test was used to compare a single group to itself. The statistical analysis was conducted using the SPSS 22 software, and the significance threshold was set at P > 0.05. The posttest findings at the conclusion of the study revealed a statistically significant advantage for the experimental group in the abilities of leaping, laying up, and making free throws after the pass.