Kültürün kalıplaşmış düşüncelere etkisi
The effect of culture on stereotypes
- Tez No: 851855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN ÇATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kalıplaşmış Düşünceler, Kültürlerarası iletişim, Azerbaycan Kültürü, Stereotypes, Intercultural communication, Azerbaijan Culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Stereotipler, bir kişinin bir bütün olarak dünya hakkında bir fikir oluşturmasına, dar sosyal, coğrafi ve politik dünyasının sınırlarının ötesine geçmesine izin verir. Kural olarak, Stereotiplerin oluşumunun nedeni, belirli bir topluluğun temsilcilerinin davranışlarını, sınırlı ufukları vb. belirleyen ulusal ve kültürel özelliklerin cehaletidir. Stereotipler, diğer kültürlerin temsilcilerinin davranış kalıpları hakkında belirli beklentileri gerektirir. Bununla birlikte, Stereotipler, kural olarak ne ulusal karakterle ne de insanların kendileri hakkındaki fikirleriyle aynı değildir. Stereotipler, belirli bir insan veya kültürün en tipik özellikleri ortaya çıktığında ve bu karakteristik özellik ve niteliklere bağlı olarak gruplara (kategoriler) ayrıldığında, görünüşlerini kültürlerarası veya etnik gruplar arası temaslara borçludur. Bir halkın veya kültürünün tipik özellikleri hakkında genelleştirilmiş fikirler olan etno-kültürel Stereotipler yavaş yavaş bu şekilde oluşur. Bu çalışma, kültürel bir fenomen olarak stereotipin çeşitli yönlerini inceleme girişimidir. Çalışmanın amacı, kültürel bir fenomen olarak stereotipin çeşitli yönlerine dair bütüncül bir bakış açısı ve teorik analiz geliştirmektir. Bu yönde incelenen kültürel alan eski geniş tarihe ve kültüre sahip Azerbaycan bölgesidir.
Özet (Çeviri)
Stereotypes allow a person to form an opinion about the world as a whole, to go beyond the boundaries of his narrow social, geographical and political world. As a rule, the reason for the formation of stereotypes is the behavior of representatives of a particular community, their limited horizons, etc. It is the ignorance of national and cultural characteristics that determines it. Stereotypes require certain expectations about the behavior patterns of representatives of other cultures. However, stereotypes, as a rule, do not coincide neither with national character nor with people's ideas about themselves. Stereotypes owe their appearance to intercultural or interethnic contacts, when the most typical features of a particular people or culture appear and are divided into groups (categories) depending on these characteristics and qualities. This is how ethno-cultural stereotypes are gradually formed, which are generalized ideas about the typical features of a people or its culture. This study is an attempt to examine various aspects of stereotype as a cultural phenomenon. The aim of the study is to develop a holistic view and theoretical analysis of various aspects of stereotype as a cultural phenomenon. The cultural area studied in this direction is the Azerbaijan region, which has an old, extensive history and culture.