Bağlanma stilleri ve nesne ilişkileri bağlamında bekâr sağlık çalışanlarının evlilik kaygı düzeyleri ile yalnızlık düzeyleri ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between the levels of marriage anxiety and levels of loneliness in single healtcare providers in the context of attachment styles and object relations
  1. Tez No: 851858
  2. Yazar: OĞUZHAN MOLLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bekâr Sağlık Çalışanları, Nesne İlişkileri, Bağlanma Stilleri, Evlilik Kaygısı, Yalnızlık Düzeyleri, Unmarried Healthcare Providers, Object Relations, Attachment Styles, Marriage Anxiety, Levels of Loneliness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada nesne ilişkileri ile bağlanma stilleri bağlamında bekâr sağlık çalışanlarının evlilik kaygısı ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada bir yaş sınırı olmamakla birlikte örneklem grubu Tekirdağ ilindeki 237 kadın, 161 erkek olmak üzere toplamda 398 sağlık çalışanından oluşmaktadır. İlişkisel tarama modeli kullanılan, nicel araştırma türünde bir çalışmadır. Araştırmada veriler toplanmadan önce araştırma hakkında katılımcılara bilgi verilmiş ve katılım göstermeye gönüllü olanlardan sözlü ve yazılı onam alınmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Evlilik Kaygısı Ölçeği”,“UCLA Yalnızlık Ölçeği”,“İlişki Ölçekleri Anketi”ve“Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizleri SPSS 27.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Pearson Korelasyon analizi yapılarak değişkenler arasındaki ilişki düzeyi ve yönü incelenmiş; sosyodemografik özelliklere göre ölçeklerin farklılaşıp farklılaşmadığını analiz etmek için t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi yapılmış; gruplar arasında farkı anlayabilmek için Post-Hoc testi yapılmış; bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerinde yordayıcı etkisi anlamak için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmadaki bulgular incelendiğinde evlilik kaygısı ile yalnızlık düzeyleri arasında pozitif bir ilişki bulgulanmıştır. Evlilik kaygısı ile bağlanma stilleri arasında alt boyutlar özelinde farklılaşmaların olduğu ortaya konulmuş, bağlanma stillerinin evlilik kaygısını yordadığı bulgulanmış ve varyansın %41'ini açıkladığı ortaya konulmuştur. Evlilik kaygısı ile nesne ilişkileri arasında pozitif yönlü bir ilişki bulgulanmıştır. Nesne ilişkilerinin evlilik kaygısını yordadığı ve varyansız %31'ini açıkladığı ortaya konulmuştur. Araştırmadaki diğer bağımlı değişken yalnızlık düzeyleri ile bağlanma stilleri alt boyutlarından güvenli bağlanmanın yalnızlık düzeyleri ile negatif bir ilişki; yalnızlık düzeyleri ile bağlanma stilleri alt boyutlarından korkulu ve kayıtsız bağlanma ile pozitif yönlü bir ilişki; saplantılı bağlanma ile herhangi bir ilişkisinin olmadığı bulgulanmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda bağlanma stillerinin katılımcıların yalnızlık düzeylerini yordadığı ve varyansın %44'ünü açıkladığı ortaya konulmuştur. Yalnızlık düzeyleri ile nesne ilişkileri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Nesne ilişkilerin alt boyutları özelinde düşünüldüğünde yabancılaşma ve egosantrizm alt boyutlarının, yalnızlık düzeylerini yordadığı ve varyansın %57'sini açıkladığı ortaya konulmuş ancak güvensiz bağlanma ve sosyal yetersizlik alt boyutlarının yalnızlık düzeylerini yordamadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between marriage anxiety and levels of loneliness in unmarried healthcare professionals in the context of object relations. No age limit was set for the study, and the sample consisted of a total of 398 healthcare workers, 237 of which were female and 161 were male, all from Tekirdağ province. The relational scanning model was used in this quantitative research. Prior to collecting the research data, information about the study was given to the participating volunteers, and their verbal and written consents were taken. The data collection tools used in this research were“Sociodemographic Information Form”,“Marriage Anxiety Scale”,“UCLA Loneliness Scale”,“Relationship Scales Questionnaire”and“Bell Object Relations and Reality Testing Inventory”. SPSS 27.0 program was used to analyze the data obtained. Pearson correlation analysis was performed to examine the degree of the relationship between the variables and whether these correlations were positive or negative. To analyze whether the scales differ based on the sociodemographic characteristics, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed. To determine the difference between the groups, post-hoc test was performed. Lastly a regression analysis was performed to understand the predictive effects of the independent variables on the dependent variables. When the findings of this study were examined a positive correlational relationship was found between marriage anxiety and loneliness. It was found that levels of marriage anxiety differed between various sub-dimensions of attachment styles, and that attachment styles predicted the degree of marriage anxiety and explained 41% of the variance. A positive correlational relationship was found between marriage anxiety and object relations. It was found that object relations predicted marriage anxiety and explains 31% of the variance. A negative correlational relationship was found between the level of loneliness, another dependent variable in the study, and secure attachment style, one of the sub-dimensions of attachment styles. A positive relationship was found between levels of loneliness and two of the attachment styles: fearful and dismissive attachment. No correlational relationship was found between different levels of loneliness and obsessive attachment style. As a result of the regression analysis, it was revealed that attachment styles predicted levels of loneliness of the participants and explained 44% of the variance. It was also found that there is a positive correlational relationship between object relations and various levels of loneliness. When the sub-dimensions of object relations were taken into consideration, it was revealed that the alienation and egocentrism predicted levels of loneliness and explained 57% of the variance, but sub-dimensions of insecure attachment and insufficient sociability failed to predict them.