Özel gereksinimli çocuklarının eğitim hakkına ilişkin aile görüşleri
Family awareness on the right to education of children with special needs
  1. Tez No: 851857
  2. Yazar: SILA BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PÜREN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli çocuklar, eğitim hakkı, görüşler, Children with special needs, right to education, awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada ailelerin, özel gereksinimli çocuklarının eğitim hakkına ilişkin görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Özel gereksinimli çocukların eğitim hakları eğitime erişim hakkı, kaliteli eğitim hakkı ve öğrenme ortamında saygı görme hakkı olarak üç ayrı kategoride incelenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) kullanılmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırma çalışma grubu ise Bursa ilinde bulunan özel gereksinimli çocuk sahibi 14 anne-baba oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, özel gereksinimli çocuğu olan ailelerin karşılaştıkları sorunların çoğuyla tek başlarına baş etmek zorunda kalmışlardır. Bu durum özel gereksinimli çocukların gerekli ve yeterli tedavi, bakım, gelişim ve eğitim almalarını zorlaştırmaktadır. Özel gereksinimi olan çocukların hizmet ve destek aldıkları kurum ile ilgili olarak verilen eğitimden velilerin büyük çoğunluğunun memnun olduğu ve onların beceri gelişiminde yeterli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the level of families regarding the right to education of their children with special needs. Educational rights of children with special needs are examined in three different categories as the right to access education, the right to quality education and the right to be respected in the learning environment. In this study, phenomenology, one of the qualitative research methods, was used. Research data were obtained with a semi-structured interview form. The research working group consisted of 14 parents with children with special needs in Bursa. As a result of the research, families with special needs children had to cope with most of the problems they faced on their own. This situation makes it difficult for children with special needs to receive necessary and adequate treatment, care, development and education. It has been observed that the majority of the parents are satisfied with the education given about the institution where the children with special needs receive services and support, and they are sufficient in their skill development.