Yönetici iletişim yeterliliği ve iletişim kaygısının örgütsel sessizlik ile ilişkisi
The relationship between manager communication competency and communication anxiety and organizational silence
- Tez No: 851861
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim yeterliliği, İletişim kaygısı, Örgütsel sessizlik, Communication, Communication competence, Communication anxiety, Organizational silence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın amacı, yönetici iletişim yeterliliği ve iletişim kaygısının örgütsel sessizlik ile ilişkisinin incelenmesi, var olan durumun ortaya konulması ve yönetici iletişim yeterliliği, iletişim kaygısı ve örgütsel sessizlik arasında ilişki olup olmadığının değerlendirilmesidir. Çalışmanın literatür bölümünde iletişim yeterliliği, iletişim kaygısı ve örgütsel sessizlik kavramları teoriler, sınıflandırmalar, boyutları, etkileri ve taşıdıkları önem gibi konularla ele alınarak açıklanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışma nicel bir çalışma olup, var olan durumu uygulanacak bir anket ile ortaya koymaya ve değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik olduğundan ilişkisel tarama çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (2021- 2022 eğitim öğretim döneminde) görev yapmakta olan tüm akademik personel ile idari personel oluşturmaktadır. Çalışmada 769 katılımcıdan veri elde edilmiş, elde edilen verilerin analizi YEM (Yapısal Eşitlik Modeli) çerçevesinde AMOS 28 ve SPSS28 programları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler ile yapılan analizler neticesinde yöneticilerin iletişim yeterliliği ile örgütsel sessizlik arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İletişim kaygısı ile örgütsel sessizlik arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between managerial communication competence and communication anxiety and organizational silence, to reveal the current situation and to evaluate whether there is a relationship between managerial communication competence, communication anxiety and organizational silence. In the literature section of the study, the concepts of communication competence, communication anxiety and organizational silence were explained and evaluated with topics such as theories, classifications, dimensions, effects and importance. The study is a quantitative study and is a relational screening study as it aims to reveal the current situation with a survey and to determine the relationship between variables. The sample of the research consists of all academic staff and administrative staff working at Bursa Uludağ University (2021-2022 academic year). In the study, data was obtained from 769 participants, and the analysis of the obtained data was carried out with AMOS 28 and SPSS28 programs within the framework of SEM (Structural Equation Model). As a result of the analyzes made with the data obtained in the study, it was concluded that there was a negative significant relationship between the communication competence of managers and organizational silence. No significant relationship could be detected between communication anxiety and organizational silence.