Üniversite öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri ile gelecek kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between university students' social skill levels and future anxiety
- Tez No: 980928
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gelecek kaygısı, Kaygı, Sosyal beceri, Future anxiety, Anxiety, Social skill
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri ile gelecek kaygısı arasındaki ilişkiyi farklı bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde ekonomik belirsizlikler, toplumsal dönüşümler ve akademik baskılar nedeniyle üniversite gençliği arasında gelecek kaygısı önemli ölçüde artış göstermektedir (Akgün, 2007; Tapkan, 2024). Bireylerin geleceğe ilişkin belirsizlikleri algılama ve bu belirsizliklerle başa çıkma biçimleri, onların psikolojik dayanıklılığı kadar sahip oldukları sosyal becerilerle de ilişkilidir. Bu nedenle, bireyin kişilerarası ilişkilerdeki yeterliliği, duygusal farkındalığı ve iletişim becerileri gibi sosyal yönlerinin, gelecek kaygısının düzeyi üzerindeki etkisi araştırılmaya değer bir konudur. Üniversite dönemi, genç bireyler için kimlik gelişiminin, kariyer planlamasının ve sosyal etkileşimlerin yoğunlaştığı bir süreçtir. Bu süreçte yaşanan belirsizlikler ve baskılar, bireyde gelecek kaygısını artırabilirken; yeterli sosyal becerilere sahip olmak bu kaygı ile başa çıkmada koruyucu bir faktör olabilir. Nitekim önceki araştırmalar sosyal becerilerin psikolojik sağlamlık, stresle baş etme ve kaygı yönetimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bu araştırma benzer bir yaklaşımla, sosyal becerilerin üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısı üzerindeki rolünü incelemektedir. Araştırmada Koydemir (2006) tarafından kısa form haline getirilen Sosyal Beceriler Envanteri ile öğrencilerin sosyal beceri düzeyleri ve Geylani ve Çiriş Yıldız (2022) tarafından geliştirilen Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeği ile ise geleceğe ilişkin kaygı düzeyleri ölçülmüştür. Çalışma ilişkisel tarama modeli temelinde yürütülecek ve Türkiye genelindeki üniversitelerde öğrenim gören 18–35 yaş aralığındaki öğrencilerden oluşan örneklemle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan çevrim içi yollarla toplanmış olup ve bu verilerin analizinde öncelikle gelecek kaygısı ve sosyal beceri düzeylerine ilişkin betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Ardından, bu puanların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizi, sosyal becerinin gelecek kaygısını yordayıp yordamadığını test etmek için ise basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Böylece sosyal becerilerin gelecek kaygısını yordama gücü ile birlikte, demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, sosyoekonomik durum, iyimserlik düzeyi) göre olası farklılıklar da değerlendirilecektir. Araştırmanın sonucuna göre; sosyal beceri ile gelecek kaygısı arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Sosyal beceri düzeyi arttıkça gelecek kaygısı düzeyinin azaldığı, ayrıca“gelecekten umutsuzluk”ve“gelecek korkusu”alt boyutlarında da benzer olumsuz ilişkilerin bulunduğu görülmüştür. Demografik değişkenler açısından, üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısı düzeylerinin cinsiyet, ekonomik durum ve iyimserlik düzeyi değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between university students' social skill levels and their future anxiety from a different perspective. In today's world, economic uncertainties, societal transformations, and academic pressures have significantly increased future anxiety among university students (Akgün, 2007; Tapkan, 2024). The way individuals perceive uncertainties about the future and cope with them is related not only to their psychological resilience but also to their social skills. Therefore, interpersonal competence, emotional awareness, and communication skills are important aspects to investigate regarding their influence on the level of future anxiety. The university period is a critical stage in which identity development, career planning, and social interactions intensify. While uncertainties and pressures during this period may increase future anxiety, having adequate social skills can serve as a protective factor in coping with it. Previous studies have shown that social skills have positive effects on psychological resilience, coping with stress, and managing anxiety. In line with this, the present research investigates the role of social skills in university students' future anxiety. In the study, students' social skill levels were measured using the Social Skills Inventory, short-formed by Koydemir (2006), and their future anxiety levels were measured using the Future Anxiety Scale for University Students developed by Geylani and Çiriş Yıldız (2022). The research was conducted based on the relational screening model with a sample consisting of students aged 18–35 studying at universities across Turkey. Data were collected from the participants online, and descriptive statistics regarding future anxiety and social skill levels were first calculated. Subsequently, independent samples t-tests and one-way ANOVA were used to examine whether these scores differed according to demographic variables. Pearson correlation analysis was conducted to explore the relationships between variables, and simple linear regression was applied to test whether social skills predict future anxiety. This approach also allowed for the evaluation of potential differences based on demographic variables (gender, age, grade level, socioeconomic status, and level of optimism). According to the results, a negative relationship was found between social skills and future anxiety. As social skill levels increased, future anxiety decreased, and similar negative relationships were also observed in the subdimensions of“hopelessness about the future”and“fear of the future.”In terms of demographic variables, significant differences in future anxiety levels were found based on gender, economic status, and level of optimism.