Borularda sıvı-katı akımında yersel kayıpların deneysel olarak incelenmesi
Experimental analysis of reliability of head loss determination methods for liquid-solid flow in pipelines
- Tez No: 85190
 - Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ DAĞLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hidrolik taşınım, yersel yük kaybı, sıvı-katı karışımlar
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BORULARDA SIVI-KATI AKIMINDA YERSEL KAYIPLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Özer SÖNMEZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Fahri DAĞLI Şubat 1999, 70 sayfa Bu çalışmada borular içerisinde sıvı ile katı madde taşınımında, tedrici genişleyen boru kısımlarında yani difüzörlerde meydana gelen yersel yük kaybını hangi fiziksel büyüklüklerin etkilediği ve yük kaybını etkileyen temel fiziksel büyüklüklerin bu olayı nasıl etkilediği incelenmiştir. Ayrıca, olayı genelleştirebilmek amacıyla boyut analizi yöntemini kullanarak, olaya etkisi olan büyüklükler boyutsuz sayılar haline dönüştürülmüş boyutsuz sayılar haline dönüştürülmüş ve aralarındaki ilişkiler deneysel olarak incelenmiştir. Buckingham (71) yöntemiyle ilgili boyutsuz sayılar birleştirilmiş ve 111ÖZET ( devam ediyor) difüzör içinden geçen iki fazlı akımda (katı-sıvı karışımı akımında) homojen rejim için, yersel yük kaybını hesaplamaya yarayan bir bağıntı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EXPERIMENTAL ANALYSIS OF RELIABILITY OF HEAD LOSS DETERMINATION METHODS FOR LIQUID-SOLID FLOW IN PIPELINES Özer SÖNMEZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Fahri DA?LI ŞUBAT 1999, 70 pages In this study, it has been investigated which physical quantities effect the local head loss occurring in gradually enlarging pipeline section, that is in diffusers and how fundamental quantities effecting head loss influence this phenomenon during transportation of solid materials with liquid inside pipelines. Furthermore, by using dimensional analysis for the aim of generalizing the phenomenon, the quantities effecting the event has been converted in dimensional numbers and the relations among them has been examined experimentally theseABSTRACT (continued) relevant non dimensional numbers has been combined by means of Buckingham (n) method and it has been devised an equation being utilized to estimate local head loss for homogeneous regime in two phase flow (flow of solid-liquid mixture) passing through diffuser. Key words :Hydraulic transportation, local head loss, liquid-solid mixtures Science Code : 625.04.03 VI