Akdeniz sularında yetişen levreklerde (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) Florfenikol ve Florfenikol Amin'in geri çekilme periyodunun belirlenmesi
Determining the withdrawal Time Of Florphenicol And Florphenicol Amin in the seabass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) cultured in mediterranean waters
  1. Tez No: 851904
  2. Yazar: ÖZGEN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BAYDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Levrek, Florfenikol, Florfenikol Amin, Geri çekilme, Mediterranean, Seabass, Florphenicol, Florphenicol Amin, Withdrawal Time tır
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yapılan çalışmada Akdeniz suyunda yetiştirilen Levreklerde Florfenikolün ticari etkin maddesinin prospektüs bilgilerine göre yem ile karıştırılıp 10 günlük tedavi periyodu bitiminde florfenikol ve metaboliti olan florfenikol aminin geri çekilme periyodu belirlendi. İKAS'ın belirlenmesi için balıklara 10 gün boyunca FF'li yem (10 mg/kg c.a/gün) uygulandı. Sürenin sonunda 11., 12., 13., 14., 16., 17., 20., 24. günlerde kas ve deri örnekleri almak üzere her gün için 5 balık alındı. Alınan numuneler için FF ve FFA analizi öncesinde Orbitrap q Exactive cihazında metot validasyon çalışması yapıldı. Validasyon çalışmasında FF ve FFA için geri kazanım değerleri sırasıyla % 98,9 - % 105,0 ve % 99,2 - % 104,2 aralığında uygun bulundu. FF ve FFA için LOD-LOQ değeri sırasıyla 1,23-3,9 ve 3,73 ve 13 ppb olarak tespit edildi. Oluşturulan valide metot ile FF ve FFA'ya ait balık kas ve deri dokusunda miktarsal tayin analizi yapıldı. Bunun için 4 noktadan oluşturulan (0-500-1000-1500 ppb seviyelerinde) kalibrasyon eğrisinde r2≥0,99 bulundu. FF'nin kas ve deri dokusunda en çok üçüncü günde ortaya çıktığını, FFA'nın ise birinci günden itibaren ortaya çıktığı ve ikinci günde en yoğun konsantrasyona ulaştığı tespit edildi. Elde edilen sonuçlar ile İKAS, EMEA yazılım (WT 1.4 by P. Heckman) programı ile 13,8 gün olarak hesaplandı. Akdeniz sularında yetiştirilen levreklerde (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) 500 derece gün kuralına göre 20,8 gün olan İKAS değerinden daha aşağıda bir sonuç edilmesi yetiştirilen balığın türünün ve suyun özelliklerine göre ilacın geri çekilme periyodunun değişebileceğini göstermiştir. Bu sebeple su yetiştiriciliğinin yapıldığı farklı bölgelerde İKAS çalışmalarının yapılıp balık türü ve suya göre spesifik İKAS hesaplamalarının yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study detected the withdrawal period of florphenicol and its metabolite, florphenicol-amin in seabass cultured in Mediterranean waters at the end of a 10-day treatment period administered by mixing the commercial drug substance of florphenicol with fishmeal as per the prospectus instructions. For withdrawal time detection, fish were fed with fishmeal with florphenicol (10 mg/kg c.a/day). At the end of this period, 5 fish per day were collected on days 11, 12, 13, 14, 16, 17, 20 and 24 for muscle and skin samples. Prior to the FF and FFA analysis on the collected samples, method validation study was conducted on the Orbitrap q Exactive device. In this study, the withdrawal values for FF and FFA were found to be between the ranges 98.9%–105.0% and 99.2%–104.2%, respectively, which was acceptable. LOD-LOQ value for FF and FFA were found to be 1.23–3.9 and 3.73 and 13 ppb, respectively. Using the validated method, we conducted quantitation analysis in fish muscle and skin tissue for FF and FFA. The calibration curve formed with four points (0-500-1000-1500 ppb levels) was found to be r2≥0,99. This study determined that FF showed up mostly on the third day in muscle and skin tissue whereas FFA started to show up from the first day and reached the highest concentration on the second day. As per the results of this study, the withdrawal time was estimated as 13.8 days with the EMEA software (WT 1.4 by P. Heckman) suite. For the sea bass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) cultured in Mediterranean waters, the withdrawal value is 20.8 days as per the 500 C day rule. However, the findings of this study were lower than that figure, which indicated that the withdrawal time of a drug may change as per the type of the cultured fish and the properties of the water. Therefore, this study revealed the need to conduct withdrawal studies in different areas of aquaculture and to make specific withdrawal calculations for fish type and water.