Profesyonel futbolcuların dopinge ilişkin görüşleri
Opinions of professional footballers on doping
- Tez No: 851926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel futbol, Doping, Sporda etik
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada profesyonel futbolcuların dopinge ilişkin görüşleri incelenmiştir. Bu doğrultuda 2023-2024 Sezonunda aktif olarak futbol kariyerine devam etmekte olan 20 profesyonel futbolcu ile bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada ölçüt örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler esnasında elde edilen veriler önce el ile kaydedilmiş sonrasında ise dijital ortama aktarılarak tematik analiz yapılmıştır. Analiz sonucu 4 tema elde edilmiştir. Bunlar; İdeal Sporcu Profili, Doping Kullanma Nedenleri, Dopingin Etkileri ve Dopingle Mücadeledir. İdeal Sporcu Profili temasından 10 adet alt kod, Doping Kullanma Nedenleri temasından 5 alt kod, Dopingin Etkileri temasından 4 alt kod ve Dopingle Mücadele temasından ise 6 alt kod elde edilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler literatürdeki bilgiler ile örtüşmektedir. Profesyonel futbolcuların daha fazla performans elde etme istekleri ve kişisel hırsları doping kullanmalarının asıl amaçlarını oluşturduğu futbolcuların doping hakkında detaylı bilgi sahibi olmadıkları ve bu alanda gerekli eğitim faaliyetlerine yer verilmediği dopingin sağlık üzerine ciddi zararlı etkileri olduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of professional football players regarding doping were examined. In this regard, this study was conducted with 20 professional football players who are actively continuing their football career in the 2023-2024 Season. Criterion sampling method was preferred in this study. A semi-structured interview form was used as the data collection method in the research. The data obtained during the interviews were first recorded manually and then transferred to digital media for thematic analysis. As a result of the analysis, 4 themes were obtained. These; Ideal Athlete Profile, Reasons for Doping, Effects of Doping and Anti-Doping. 10 sub-codes were obtained from the Ideal Athlete Profile theme, 5 sub-codes from the Reasons for Using Doping theme, 4 sub-codes from the Effects of Doping theme and 6 sub-codes from the Anti-Doping theme. The data obtained as a result of the interviews with the participants coincide with the information in the literature. It has been concluded that professional football players' desire to achieve better performance and their personal ambitions are the main purpose of using doping, and that the football players do not have detailed information about doping, the necessary training activities are not included in this field, and doping has serious harmful effects on health. Keywords : Professional football, Doping, Ethics in sport