Genç, yetişkin ve yaşlılarda hayatın anlamı
The meaning of life for young people, adults and elderly
  1. Tez No: 851944
  2. Yazar: ELİF BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUHAMMED KIZILGEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: The meaning of life, Healty, Young People, Adult, Older People
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsan yaşamı boyunca fiziksel, duygusal ve ruhsal bir takım değişimler yaşar. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde yaşamış olduğu hayata birtakım anlamlar verir. Araştırmada kişiden kişiye değişim gösteren hayatın anlamının insan yaşamında bir değişim ve dönüşüm yaşayıp, yaşamadığı sorgulanmış olup; genç, yetişkin ve yaşlılar için hayatın anlamının ne ifade ettiği araştırılmıştır. Araştırma, betimsel nitel bir çalışmadır. Araştırma, nitel araştırma modellerinden olan fenemolojik model üzerine kurulmuştur. Hayatın anlamına ilişkin genç, yetişkin ve yaşlıların algılarındaki ortaklığı derinlemesine keşfedilmesine olanak sağladığı için Fenomolojik model kullanılmıştır. Çalışma alanını, Erzurum ili içerisinde görüşülen katılımcı bireylerden oluşturmaktadır. Araştırma, farklı sosyokültürel özellikleri dikkate alınarak seçilen on sekiz katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formuna dayalı derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle hayatın anlamı detaylı bir şekilde tanımlanmış ardından genç, yetişkin ve yaşlılık dönemleri tanıtılmıştır. Yapılan mülakatlarda elde edilen veriler analiz edilip genç, yetişkin ve yaşlılar için hayatın anlamının ne olduğu betimlenmiştir. Anahtar Kavramlar: Hayatın Anlamı, Sağlık, Genç, Yetişkin ve Yaşlı
Özet (Çeviri)
A human experiences certain physical, emotional and spiritual changes throughout his life. This change and transformation adds some meaning to the life in which he lives. In the study, it was questioned whether the meaning of life, which changes from person to person, has experienced a change and transformation in human life. The meaning of life for young, adult and old people has ben researched. The research is a descriptive qualitative study. The ethnographic model has been used to reach common perceptions of the meaning of life by young people, adults and older people over a long period of time. The ethnographic model was used to arrive at the common perceptions of life at a time of young, adult, and old. The field of study consists of the participant individuals interviewed in the province of Erzurum. The research was carried out with eighteen participants selected considering different sociocultural characteristics. In the research, an in-depth interview technique based on a semi-structured interview form was used. Within the scope of the study, firstly the meaning of life was defined in detail and then the young, adult and old age periods were introduced. The data obtained from the interviews were analyzed and the meaning of life for young, adult and old people was described.