Obstrüktif uyku apnesi sebebiyle cerrahi uygulanan hastalarda cerrahinin hematolojik belirteçler üzerine etkisi
The efficacy of obstructive sleep apnea surgey on mean platelet volume, neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios
- Tez No: 851950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: OSAS, İnfllamasyon, APP, UPPP, MPV, OSAS, İnflammation, APP, UPPP, MPV
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Obstrüktif Uyku Apnesi (OUA) uykuda tekrarlayan üst havayolu obstruksiyonu ve hipoksemi ile karakterize bir hastalıktır. Güncel klinik çalışmalar OUA'nın kardiyovasküler hastalık açısından major bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstermiştir, fakat bu ilişkinin patofizyolojisi tam olarak aydınlatılmış değildir (1). Kronik hipoksi ve oksidatif stresin sempatik aktiviteyi uyararak sistemik inflamatuar yanıt artışına neden olduğu düşünülmektedir (2). İnflamasyonun neden olduğu platelet aktivasyonu dolayısı ile tromboz riskinin belirlenmesinde MPV, inflamasyonun şiddetinin belirlenmesinde ise NLR tanımlanmış biyobelirteçlerdir (3,4). Çalışmamızda anterior palatoplasti (APP) ve uvulupalatofaringoplasti (UPPP) uygulanan hastalarda cerrahinin etkinliğinin nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, Platelet/Lenfosit Oranı (PLR), nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR) ve Mean Platelete Volüm (MPV) gibi inflamatuar belirteçler ile ölçülmesi amaçlandı. Bu amaçla hastaların preoperatif Epworth uykululuk skalası, hemogram verileri ve PSG ölçümleri incelendi. Postoperatif bu incelemeler tekrarlandı. Toplamda APP uygulanan 78 hasta ve UPPP uygulanan 47 hasta çalışmaya dahil edildi. Cerrahi uygulanan tüm hastalarda AHIde anlamlı düşüş saptanmıştır (preoperatif 15,2/postoperatif 9,5). Ortalama ODI ise 15.1den 10.6ya anlamlı oalrak gerilemiştir.Hematolojik parametrelerden ise nötrofil sayısı(preoperatif 5.1/postoperatif 4.9), lenfosit sayısı (preoperatif 2.1/postoperatif 2) ve MPV(preoperatif 9.1/postoperatif 8,5) cerrahi sonrasında gerilemiştir. UPPP grubunda preoperatif ve postoperatif AHİ değerleri sırasıyla 16,5 ve 8,5 bulunurken,ODİ değerleri 16,3 ve 10,6 olarak bulunmuştur ve bu farklar anlamlıdır. APP grubunda preoperatif ve postoperatif AHİ değerleri sırasıyla 14,9 ve 9,7 bulunurken,ODİ değerleri 12,7 ve 10,6 olarak bulunmuştur ve bu farklar anlamlıdır. İnflamatuar biyomarkerlardan nötrofil,lenfosit,platelet, MPV düşüşü hem APP hem UPPP gruplarında anlamlıyken NLR ve PLR düşüşü anlamlı değildir. UPPP ve APP cerrahileri MPV değerlerini düşürerek anormal platelet aktivasyonun ve trombotik olay insidansını azaltmaktadır.Tam kan sayımı gibi basit bir tetkik ile lenfosit,platelet, MPV gibi birçok biyomarkerlar kullanılarak OUAS ın ciddiyeti değerlendirilebilir ve böylece yüksek risk taşıyan hastaların tedavileri bir an önce planlanabilir.
Özet (Çeviri)
Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is characterized by upper airway collapse and hypoxemia.Recent clinical studies revealed that OSAS is a major independent risk factor for cardiovascular disease. However this pathways is not completely clarified(1). Chronic hypoxia and oxidative stress activates symphatetic nervous system so that they cause systemic inflammatory response (2) Mean Platelet Volume is a biomarker that may be used in the estimation of platelet activation results in trombosis. Neutrophil/Lymphocyte ratio is an inflammatory biomarker which may show the severity of inflammation(3,4). In the present study; effiacy of UPPP and APP is studied in terms of polysmomnographic methods such as AHİ and inflammatory biomarkers such neutrophil, lymphocyte counts and NLR, MPV values. 125 patients were included in this study and subjects are divided into 2 sub-groups; APP group had 78 patients whereas 47 had UPPP. XX of the patients were male and XX were female. Mean age was xxx (+- STD).Both groups were evaluated preoperatively and postoperatively for polysomnography results and blood parameters. AHI improved in all the patients who undergone surgery (preoperative 15,2/postoperative 9,5). ODI values decreased from 15.1 to 10.6 in surgical treatment group. Blood parameters sucs as neutrophil count(preoperative 5.1/postoperative 4.9), lymphocyte count (preoperative 2.1/postoperative 2) ve MPV(preoperative 9.1/postoperative 8,5) were significantly decreased. In the UPPP group preoperative and postoperative AHI were 16,5 and 8,5 respectively,ODI was 16,3 and 10,6 respectively which were statistically significant. In APP group preoperative ve postoperative AHI were 14,9 and 9,7 respectively whereas ,ODI were 12,7 and 10,6 respectively and these differences were statistically significant. When inflammatory biomarkers were examined; neutrophil, lymphocyte, platelet and MPV decrease was significant in both APP and UPP groups. On the other hand; PLR and NLR changes were not significant. UPPP and APP surgeries lowers the MPV and platelet levels thus they may prevent the thrombotic events. By the help of a simple complete blood count; neutrophil, lymphocyte counts and MPV and NLR values can be determined. As a result biomarker evaluation; potentialy risky patients can be diagnosed and treated immediatelly.