Örgüt başarısında yönetici karar ve tutumlarını etkileyen yönetim yaklaşımları: Beyşehir silah endüstrisi üzerine bir vaka çalışması
Management approaches affecting managerial decisions and attitudes in organizational success: A case study on Beyşehir arms industry
  1. Tez No: 851961
  2. Yazar: ŞERİFE SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN AYTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetimin Tarihsel Gelişimi, Modern Yönetim Teknikleri, Silah Sanayi, Historical Development of Management, Modern Management Techniques, Weapons Industry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde, iş dünyası hızla değişip gelişirken, endüstrilerin yönetim pratiği üzerindeki etkisi de kaçınılmaz bir şekilde evrim geçirmektedir. Silah endüstrileri de bu değişimlere ayak uydurmak ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla modern yönetim tekniklerini benimsemek zorundadır. İnovasyon, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi kritik unsurları içeren bu teknikler, silah endüstrisinin rekabetçi bir pazarda başarılı olabilmesi için vazgeçilmez hale gelmiştir. Bu çalışmada da silah endüstrisindeki yöneticilerin yönetim süreçlerinde kullandıkları modern yönetim teknikleri incelenmektedir. Dijitalleşme, veri analitiği, esnek liderlik modelleri ve sürdürülebilirlik odaklı stratejiler sağlayan bu teknikler, silah endüstrisinin operasyonel kalitesini artırmasına ve gelecekteki fırsatları değerlendirmesine yardımcı olacaktır. Bu çalışma silah endüstrisindeki liderler, yöneticiler ve uzmanlar için bir rehber niteliği taşımaktadır. Modern yönetim tekniklerinin somut örnekleri ve bu tekniklerin silah endüstrisi üzerindeki etkilerine dair yapılan derinlemesine analizler, okuyuculara sektördeki değişimin anlaşılmasında kılavuzluk edecektir. Bu sayede, silah endüstrisi, rekabet avantajını sürdürmek ve sürdürülebilir bir başarı elde etmek adına modern yönetim ilkelerini en etkili şekilde kullanabilecektir. Bu bağlamda silah endüstrisi üzerinde yapılan bu araştırmada, şirketlerin modern yönetim tekniklerinin bilinirliği ve uygulamaları üzerinde bir vaka analizi yapılması planlanmıştır. Kendi markasına sahip 15 şirketten oluşan örneklem içindeki şirket yöneticileri ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yaparak, betimsel yorumlama ile analiz süreci takip edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında bu tekniklerin bilinilirliği ve kullanım oranları saptanıp, şirket başarılarındaki etkisi yordanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as the business world changes and develops rapidly, the impact of industries on management practice inevitably evolves. Weapons industries must also adopt modern management techniques in order to keep up with these changes and gain competitive advantage. These techniques, which include critical elements such as innovation, efficiency and sustainability, have become indispensable for the arms industry to succeed in a competitive market. In this study, modern management techniques used by managers in the arms industry in their management processes are examined. These techniques, which enable digitalisation, data analytics, flexible leadership models and sustainability-focused strategies, will help the arms industry improve its operational quality and seize future opportunities. This study serves as a guide for leaders, managers and experts in the arms industry. Concrete examples of modern management techniques and in-depth analyzes of the effects of these techniques on the arms industry will guide readers in understanding the change in the industry. In this way, the arms industry will be able to use modern management principles in the most effective way to maintain its competitive advantage and achieve sustainable success. In this context, in this research conducted on the arms industry, it is planned to conduct a case analysis on the companies' awareness and applications of modern management techniques. In our sample consisting of 15 companies with their own brands, the analysis process was managed with descriptive interpretation by conducting semi-structured interviews with company managers. In the light of the data obtained, the awareness and usage rates of these techniques were determined and their place in the company's success was tried to be emphasized.