İzmîrî Mevlânâ Mehmed'in Şerhu'l-Eşbâh Ve'n-Nezâir isimli eseri ve kaynakları
Izmîrî Mevlânâ Mehmed's work Named Şerhu'l-Eşbâh Ve'n-Nezâir and its sources
- Tez No: 851962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Nüceym, İzmîrî, el-Eşbâh, en-Nezâir, Şerh, Ibn Nüceym, Izmîrî, el-Eşbâh, en-Nezâir, Şerh
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İzmîrî Mevlânâ Mehmed'in Şerhu'l-Eşbâh ve'n-nezâir isimli eseri ve kaynaklarını konu edinen bu çalışma, iki bölümden ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde, el-Eşbâh ve'n-nezâir'in müellifi Zeynüddîn İbn Nüceym ve şârihi İzmîrî Mevlânâ Mehmed'in hayatı ve eserleri konu edilmektedir. İkinci bölümde ise, İzmîrî'nin Şerhu'l-Eşbâh ve'n-nezâir isimli eseri ele alınarak, eserde geçen kaynaklar sıralanmıştır. Şerhte atıfta bulunulduğu tespit edilen kaynaklar hakkında bilgiler verilmiş ve okuyucuya kolaylık sağlaması amacıyla veriler tablo halinde istifadeye sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, focusing on İzmîrî Mevlânâ Mehmed's work titled“Şerhu'l-Eşbâh ve'n-nezâir”consists of two parts and a conclusion. In the first part, the life and works of the author of“el-Eşbâh ve'n-nezâir”Zeynüddîn İbn Nüceym, and the commentator İzmîrî Mevlânâ Mehmed are discussed. The second part deals with İzmîrî's work“Şerhu'l-Eşbâh ve'n-nezâir”listing the sources mentioned in the work. Information about the sources identified to be cited in the commentary is given and the data is presented in a table for the convenience of the reader.