Muhsin Demirci'nin 'Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar Tespitler Değerlendirmeler' adlı eserindeki yöntemi
Approach in Muhsin Demirci's work 'Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar Tespitler Değerlendirmeler'
  1. Tez No: 851996
  2. Yazar: MÜZEYYEN KÜÇÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Muhsin Demirci, Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar, Te'vil, Yorum, Tafsir, Muhsin Demirci, Different Interpretations in Qur'ân al-Tafsir Exegesis, Ta'wil, Interpretation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in tüm insanlığa hidayet rehberi olarak gönderilen son ilahi kitap olması, muhataplarını mesajını düşünmeye, anlamaya yöneltmesi, nüzûlünden itibaren insanların ilgi odağında olmasına, yüzlerce binlerce çalışma yapılmasına sebep olmuştur. Bu anlamda azımsanmayacak bir miras mevcuttur. Her ilim dalında olduğu gibi tefsir alanında da yeni çalışmalar, eserler mevcut birikim üzerine inşa edilmektedir. Her toplum, Kur'ân'ı yaşadığı dönemin diline, anlayışına göre anlamlandırmalı, bunu yaparken bu alanda tartışmasız söz sahibi eserleri göz ardı etmemelidir. Kur'ân'ı anlamlandırma adına yapılan bu yorumlama çalışmalarına tefsir ve te'vîl denmektedir. Kur'ân-ı Kerîm, günümüze kadar bir harfi bile değişmeden korunmuştur ve hiçbir tezat barındırmamaktadır. Ancak yapılan yorumlama çalışmalarında ihtilafların olduğu görülmektedir. Kur'ân-ı Kerîm âyetlerine yapılan farklı yorumların sebepleri ile ilgili bir hayli çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, âyetlere yapılan farklı yorumların müfessirlerin ölüm tarihlerine göre ard arda verildiği, anlamlandırmanın tarihi seyrinin de görülebileceği ve okuruna düşünme fırsatının verildiği, bu alanda önemli bir çalışma olan, Muhsin Demirci'ye ait“Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar/Tespitler-Değerlendirmeler”adlı eser incelenmiştir. Müellifin hayatı, eserleri kısaca tanıtılmış, tefsir, te'vîl kavramları açıklanmış, tefsir çeşitleri belirtilmiş, müellifin tespit ve değerlendirmelerdeki yöntemi üzerinde durulmuştur. Girişle birlikte iki bölümden oluşan bu çalışma, Kur'ân'ı doğru anlamlandırma, yapılan farklı yorumlara ulaşma ve bu yorumlardan tercihte bulunma noktasında okuruna ipuçları veren“Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar/Tespitler-Değerlendirmeler”adlı kıymetli eserin muhteva ve metodolojik incelenmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
Thefact that the Qur'an is the final divine book sent as a guidance to all of humanity, its tendency to engage its recipients in contemplation and understanding, and its continuous relevance in the focus of people's attention since its revelation have led to the production of numerous scholarly works. In this regard, a significant legacy has been formed. Just like in any field of knowledge, new works in the field of Qur'anic exegesis are built upon existing accumulations. Every society should interpret the Qur'an according to the language and understanding of the era in which it is lived, while also taking into consideration the indisputable authoritative works in this field. The interpretation efforts made in understanding the Qur'an are referred to as tafsir and ta'wil. The Qur'an has been preserved without any alteration or contradiction since its inception. However, it is observed that there are differences in interpretation within these efforts. Various studies have been conducted to explore the reasons behind the different interpretations of Qur'anic verses. In this study, the book“Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar/Tespitler-Değerlendirmeler”by Muhsin Demirci, which is an important work in this field, is examined. The author's life and works are briefly introduced, the concepts of tafsir and ta'wil are explained, different types of tafsir are identified, and the author's approach to observations and evaluations is emphasized. This study, consisting of an introduction and two chapters, aims to provide readers with insights into proper understanding of the Qur'an, accessing different interpretations, and making choices based on these interpretations through the presentation of the valuable work“Kur'ân Tefsirinde Farklı Yorumlar/Tespitler Değerlendirmeler”.