Baş boyun tümör hastalarında kemoradiyoterapi öncesi bakılan inflamatuvar ve nütrisyonel faktörlerin prognoza ve sağkalıma etkisi
Effect of inflammatory and nutritional factors before chemoradiotherapyon prognosis and survival in head and neck tumor patients
  1. Tez No: 852003
  2. Yazar: AHMED M. A. ABUASSBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA YEŞİL ÇINKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Baş Boyun Tümörü, Prognoz, Sağkalım, İnflamasyon, Head and Neck Tumor, Prognosis, Survival, Inflammation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Baş boyun kanserleri (BBK); oralkavite, farinks, larinks, burun boşluğu, paranazal sinüslerve tükürük bezlerinde ortaya çıkabilen malignitelerdir.Sistemik inflamatuar yanıt ve malnütrisyonun son çalışmalarda BBK hastalarında prognostik markerlerolarak kullanılabileceği önerilmiştir.Çalışmamızın amacı BBK tanılı hastaların prognozunu ve sağkalımını belirlemede günlük kullanımı pratik olan nutrisyonel ve inflamatuar belirteçlerin rolünü araştırmaktır.Araştırmamızda Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nde 2012-2022 tarihleri arasında BBK tanılı hastalar retrospektif olarak incelendi.Çalışmaya 25'i kadın, 111'ierkek toplamda 136 hasta dahil edildi (Kadın/Erkek oranı=0,22).Vakalarda larenks kanseri 54, nazofarenks kanseri 33, dil kökü kanseri 18, orofarenks kanseri 17; hipofarenks kanseri, dudak kanseri, tükürük bezi kanseri, oral kavite kanseri 3'er kişide ve nazal kavite kanseri 2 kişide görüldü.Ortalama tanı yaşı 56,5 olarak bulundu.Genel sağkalım süresi (GSS) analizinde hastaların 1 yıllık genel sağkalım oranı%87,6, 3 yıllık sağkalım oranı %67,7 olarak bulundu.Kemoradyoterapi öncesinde bakılan nutrisyonel ve inflamatuar parametrelerden albümin (p=0,724), nötrofil (p=0,429), lenfosit (p=0,642), monosit (p=0,181), platelet (p=0,819), platelet lenfosit oranı (PLR)(p=0,663), monosit lenfosit oranı (MLR)(p=0,489), pan-immün inflamasyondeğeri(PIV)(p=0,906), sistemik immun inflamasyon indeksi (SII)(p=0,974) değerlerinin GSS ile ilişkili olmadığı saptandı. Öte yandan prognostik nütrisyon indeksi (PNI)(p=0,002, HR=0,101) düşüklüğü ve nötrofil lenfosit oranı (NLR)(p=0,002, HR=4,08) yüksekliği kötü GSS ile ilişkili bulundu.Progresyonsuz sağkalım süresi (PSS) ile ise sadece nötrofil ilişkili bulundu (p=0,001, HR=1,625). Sonuç olarak BBK hastalarında pratikte kolaylıkla ölçülebilen NLR ve PNI değeri GSS; nötrofil değeri ise PSS öngörmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Head and neck cancers (HNC) are malignancies that can occur in the oral cavity, pharynx, larynx, nasal cavity, paranasal sinuses and salivary glands. Systemic inflammatory response and malnutrition have been suggested to be used as prognostic markers in HNC patients in recent studies. The aim of our study was to investigate the role of nutritional and inflammatory markers, which are practical to use daily, in determining the prognosis and survival of patients diagnosed with HNC. In our study, we retrospectively analyzed patients diagnosed with HNC between 2012 and 2022 at Gaziantep University, Department of Medical Oncology. A total of 136 patients, 25 female and 111 male, were included in the study (Female/Male ratio=0.22) Laryngeal cancer was seen in 54, nasopharyngeal cancer in 33, tongue cancer in 18, oropharyngeal cancer in 17, hypopharyngeal cancer, lip cancer, salivary gland cancer, oral cavity cancer in 3 patient each and nasal cavity cancer in 2. The mean age at diagnosis was 56.5 years. In the overall survival time (OS) analysis, the 1-year overall survival rate was 87.6% and the 3-year survival rate was 67.7%. Among the nutritional and inflammatory parameters measured before chemoradiotherapy, albumin (p=0.724), neutrophils (p=0.429), lymphocytes (p=0.642), monocytes (p=0.181), platelets (p=0.819), platelet to lymphocyte ratio (PLR) (p=0, 663), monocyte to lymphocyte ratio (MLR) (p=0.489), pan-immune inflammation value (PIV) (p=0.906), systemic immune inflammation index (SII) (p=0.974) were not associated with OS. On the other hand, low prognostic nutritional index (PNI) (p=0.002, HR=0.101) and high neutrophil lymphocyte ratio (NLR) (p=0.002, HR=4.08) were associated with poor OS. Only neutrophils were associated with progression-free survival (PFS) (p=0.001, HR=1.625). In conclusion, NLR and PNI values, which can be easily measured in practice, can be used to predict OS and neutrophil values can be used to predict PFS in patients with HNC