Ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin yüzdeler konusundaki matematik başarıları ve matematiksel dil becerilerinin incelenmesi
An investigation of 7th grade middle school student's mathematic success on percentages and mathematical language usage levels
  1. Tez No: 852027
  2. Yazar: DİLEK MUNGAN ÇELİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzdeler, matematik başarıları, dil becerileri, matematiksel dil becerisi, Percentages, math achievements, language skills, possessive language skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin matematiksel dil becerilerini ölçmek ve matematiksel dile ilişkin görüşlerini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Veri analizi öncesinde öğrencilerin doldurduğu başarı değerlendirme soruları ve ölçekler tek tek incelenmiş, yanlış ve eksik doldurulan veri toplama araçları değerlendirme dışında bırakılmıştır. Diğer veri toplama araçları ise numaralandırılarak bilgisayar ortamında veri analizi programına aktarılmıştır. Veri analizinde SPSS 16.0 bilgisayar paket programı kullanılmıştır. ''Yüzdeler Konusundaki Başarı Değerlendirme Sorularına" ait veri analizinde en az üç matematik öğretmenliği ana bilim dalından öğretim üyesi ve araştırmacı tarafından ayrı ayrı cevap anahtarları hazırlanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda hazırlanan cevap anahtarına uygun şekilde veri analizi yapılmıştır. Sorulara ait cevaplar ayrı ayrı değerlendirilmiş ve veri analizinde yüzde e frekans hesapları kullanılmıştır. Araştırmamızda iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlardan ilki 16 açık uçlu sorudan oluşan ve öğrencilerin yüzdeler konusundaki matematik başarısını belirlemeyi amaçlayan başarı değerlendirme sorularıdır. İkincisi ise likert tipi matematiksel dil ölçeğidir. Bu ölçek öğrencilerin matematiksel dile ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Veri toplama araçlarına pilot çalışmalar ve uzman görüşlerinin alınmasıyla son şekli verilmiştir. Araştırmanın evrenini, Aydın ilindeki tüm 7. sınıf ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Aydın ilinde bulunan bir devlet ortaokul 7.sınıfında eğitim- öğretimine devam eden 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to measure the mathematical language skills of 7th grade secondary school students and to determine their views on mathematical language. Before data analysis, the achievement tests and scales filled out by the students were examined one by one, and incorrectly and incompletely filled data collection tools were excluded from the evaluation. Other data collection tools were numbered and transferred to the data analysis program in the computer environment. SPSS 16.0 computer package program was used in data analysis. In the data analysis of the“Percentages Achievement Test”, separate answer keys were prepared by at least three faculty members and researchers from mathematics teaching departments and the results were compared. Data analysis was conducted in accordance with the answer key prepared as a result of the comparison. The answers to the questions in the test were evaluated separately and percentage and frequency calculations were used in data analysis. Two data collection tools were used in our research. The first of these is an achievement test consisting of 8 questions and aiming to determine students' mathematics achievement in percentages. The second is a Likert type mathematical language scale. This scale aimed to determine students' views on mathematical language. Data collection tools were finalized after pilot studies and expert opinions. The population of the research consists of all 7th grade secondary school students in Aydın province. The sample of the research consists of 7th grade students who continue their education in the 7th grade of a public secondary school in Aydın.