Anlaşmalı boşanmış ve çekişmeli boşanmış çiftlerin ortak ebeveynlik yeterliklerinin incelenmesi
Examination of co-parenting competencies of uncontested and contested divorced couples
- Tez No: 852028
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ortak ebeveynlik, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, Coparenting, uncontested divorce, contested divorce
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, anlaşmalı boşanmış ve çekişmeli boşanmış çiftlerin ortak ebeveynlik yeterliklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Boşanma sonrası ortak ebeveynlik, çocukların duygusal, sosyal, bilişsel iyilik halinin destekleyebilecek önemli bir faktördür. Bu çalışma, iki farklı boşanma sürecinin ebeveynlerin ortak ebeveynlik becerileri üzerindeki olası etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, anlaşmalı ve çekişmeli boşanan çiftlerin, ortak ebeveynlik yeterliliklerini incelemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, kartopu örnekleme ve ölçüt örnekleme yaklaşımına uygun olarak belirlenen 6 anlaşmalı, 6 çekişmeli boşanmış çift olmak üzere toplam 24 kişiyle görüşme sağlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilen nitel veriler, içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Analiz sürecine geçmeden önce yapılan kodlayıcı güvenirlik analizi %96 olarak bulunmuştur. Ortak ebeveynlik yeterliklerini ölçmek amacıyla çiftler arasındaki iş birliği, üçgenleşme ve çatışmalar incelenmiştir. Elde edilen veriler anlaşmalı boşanmış çiftler ile çekişmeli boşanmış çiftlerin ortak ebeveynlik yeterlikleri arasında önemli farklar olduğunu göstermiştir. Anlaşmalı boşanmış çiftlerin çekişmeli boşanmış çiftlere göre daha yüksek düzeyde iş birliği yaptığı ve daha tutarlı davranışlar sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak çekişmeli boşanmış çiftler arasında üçgenleşmenin daha çok olduğu saptanmıştır. Ebeveynler arası çatışmada çekişmeli boşanmış çiftler arasındaki tartışma ve anlaşmazlık düzeyinin diğer gruba göre daha fazla olduğu ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the co-parenting competencies of uncontested and contested divorced couples. Co-parenting after divorce is an important factor that can support children's emotional, social and cognitive well-being. This study was conducted to examine the possible effects of two different divorce processes on the co-parenting skills of parents. The study was conducted using semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods. The data were collected by using an interview form prepared by the researcher to examine the co-parenting competencies of couples who divorced uncontested and contested. The study group of the research consisted of 6 uncontested and 6 contested divorced couples who were determined in accordance with the snowball sampling and criterion sampling approach, and a total of 24 people were interviewed. The qualitative data obtained through semi-structured interviews were analyzed using content analysis technique. The coder reliability analysis conducted before the analysis process was found to be 96%. In order to measure co-parenting competencies, cooperation, triangulation and conflicts between the couples were examined. The obtained data showed that there were significant differences between the co-parenting competencies of uncontested divorced couples and contested divorced couples. It was concluded that uncontested divorced couples cooperated at a higher level and exhibited more consistent behaviors than contested divorced couples. In addition, it was found that triangulation was more common among the contested divorced couples. In interparental conflict, it was emphasized that the level of discussion and disagreement between contentious divorced couples was higher than the other group.