Emeğin neo-liberal dönüşümü temelinde esnek çalışan prekarizasyonu: Samsun ili araştırması
Flexible employee precarization on the basis of neo-liberal transformation of labor: Samsun province research
- Tez No: 852244
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Neo-liberal, esnek, prekarya, emek, Neo-liberal, flexible, precariat, labor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, neo-liberal döneme geçişle birlikte ekonomik ve politik alanda yeniden yapılanmanın işgücü piyasalarına yansımasına ve bununla birlikte değişen emek süreçlerinin çalışanlar üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Aynı zamanda bu çalışma, küreselleşme dinamikleriyle birlikte emeğin dönüşümünü, üretimin tarihsel süreçlerine vurgu yaparak açıklamaktadır. Neo-liberal dönemde oluşan piyasa rekabeti sonucunda üretim süreçleri içerisine eklemlenen esneklik, zaman içerisinde çalışmanın sınırlarını esneterek yeni çalışma biçimlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Çalışma örgütlenmeleri ve çalışma ilişkilerini dönüştürmesiyle birlikte toplumsal sınıfların sınırlarını da aşındıran esneklik, işçi sömürüsünün şekillerini çeşitlendirerek çalışanların prekarizasyonunu sağlamaktadır. Araştırma, esnek çalışanların prekaryalaşma süreçlerini esnek çalışmanın temelindeki belirsizlik ve güvencesizlik görünümlerini ortaya koyarak açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the reflection of the economic and political restructuring on the labor markets with the transition to the neo-liberal era and the effects of the changing labor processes on employees. At the same time, this study explains the transformation of labor with the dynamics of globalization by emphasizing the historical processes of production. The flexibility incorporated into production processes as a result of market competition in the neo-liberal period has enabled the emergence of new ways of working by stretching the boundaries of work over time. Flexibility, which erodes the boundaries of social classes while transforming work organizations and labor relations, ensures the precarization of workers by diversifying the forms of worker exploitation. The research explains the precariatization processes of flexible workers by revealing the uncertainty and insecurity underlying flexible working.