Yetişkin bireylerde obezitenin depresyon anksiyete ve hedonik açlık üzerindeki etkisi
The effect of obesity on depression, anxiety and hedonic hunger in adult individuals
  1. Tez No: 852277
  2. Yazar: SİBEL ÇEVİK BAŞDUVAR
  3. Danışmanlar: PROF. HAYDAR ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Hedonik Açlık, Obezite, Anxiety, Depression, Hedonic Hunger, Obesity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Obezite tüm dünyada kronik olarak seyreden ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde Obezite oranı hızla yükselmekte ve insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Obezite ile depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar arasında ciddi bir bağlantı olduğu birçok çalışmada görülmüştür. Aynı zamanda hedonik açlık besinlere karşı ihityaçtan ziyade sadece lezzet ve haz almak için daha fazla besin tüketilmesi obeziteye neden olabilmektedır. Bu çalışmada yetişkin bireylerde obezitenin depresyon, anksiyete ve hedonik açlık arasındaki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evren ve örneklem grubunu, Diyarbakır ilinde yaşayan 18-60 yaş aralığında, beden kütle indeksi (BKİ) 30 ve üstü 348 kadın 52 erkek toplam 400 gönüllü katılımcılardan oluşmaktadır. Veri toplama tekniği olarak hazırlanan anket formu yüz yüze ve online olarak toplanmıştır. Katılımcılara, sosyo-demografik formu ve beck depresyon ölçeği (BDÖ), beck anksiyete ölçeği (BAÖ) ve besin göçü ölçeği (BGÖ) uygulanmıştır. Obezite derecesi bakımından çalışmaya katılanların; %63,5 birinci derece Obez (BKİ 30-34.9), %26,2 ikinci derece Obez (BKİ 35-39,9), %10,2 üçüncü derece Obez (BKİ 40 ve üstü) belirlenmiştir. Katılımcıların obezite derecesi arttıkça depreson anksiıyete ve hedonik açlık düzeylerin arttığı belirlenmiştir ( p≤0,05).Erkeklerin kadınlara göre BKI, depresyon, anksiyete düzeyleri ve hedonik açlık düzeyleri daha yüksek olduğu belirlenmiştir ( p≤0,05). 41-50 yaş grubundaki katılımcıların BKI, depresyon anksiyete ve hedonik açlık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir(p≤0,05). Karbonhidrat (hamur işi, şekerli besinler) ve kızartma ağırlıklı beslenen katılımcıların, sebze ve meyve ağırlıklı beslenen katılımcılara göre BKİ, depresyon anksiyete ve hedonik açlıkdüzeylerinin, daha yuksek olduğu belirlenmiştir (p≤0,05),BKİ yüksek olan bireylerin 8 saatten daha fazla uydukları belirlenmiştir. Analiz sonucunda 1. derece obezite olan katılımcıların depresyon, anksiyete ve hedonik açlık düzeylerinin 2. ve 3. düzey obezite olan katılımcılara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Buna göre obezite düzeyi yüksek olan katılımcılarda depresyon, anksiyete ve hedonik açlık düzeylerinin daha yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a serious public health problem that is chronic all over the world. In our country, the rate of obesity is increasing rapidly and negatively affects people's health-related quality of life. Many studies have shown that there is a serious link between obesity and psychiatric disorders such as depression and anxiety. At the same time, obesity stimulates the feeling of pleasure towards food and causes more food consumption. This study aimed to investigate the relationships between depression, anxiety and hedonic hunger in obese individuals. The population and sample group of the study consisted of a total of 400 volunteer participants, 348 women and 52 men, aged 18-60 years, with a body mass index (BMI) of 30 and above, living in Diyarbakır province. The questionnaire form prepared as a data collection technique was collected face-to-face and online. The participants were administered the socio-demographic form, Beck depression scale (BDS), Beck anxiety scale (BAS) and Food Migration Scale (FMS). In terms of weight, 63.5% of the participants were first degree obese (BMI 30-34.9), 26.2% second degree obese (BMI 35-39.9), and 10.2% third degree obese (BMI 40 and above). Men had higher BMI, depression, anxiety levels and hedonic hunger levels than women (p≤.05). It was determined that participants who ate carbohydrate (pastry, sugary foods) and fried foods had higher BMI, depression, anxiety and hedonic hunger levels than participants who ate mainly vegetables and fruits (p≤,05), and participants in the 41-50 age group had higher BMI, depression, anxiety and hedonic hunger levels (p≤,05). It was determined that individuals with higher BMI were less compliant. As a result of the analysis, it was determined that the depression, anxiety and hedonic hunger levels of the participants with 1st degree obesity were lower than the participants with 2nd and 3rd degree obesity. Accordingly, it can be said that depression, anxiety and hedonic hunger levels are higher in participants with higher obesity levels.