Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 2 havacılık şirketinin 2019-2022 (pandemi) döneminde finansal tablo değişimleri üzerine bir çalışma (THY ve Pegasus Havayolu)
A study on financial statement changes of 2 aviation companies operating in Borsa Istanbul during the 2019-2022 (pandemic) period (THY and Pegasus Airline)
- Tez No: 852314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Sektörü, Covid-19, Finansal Tablolar, THY, Pegasus Havayolu, Aviation Sector, Covid-19, Financial Statements, THY, Pegasus Airline
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Covid-19 pandemi dönemi ile birlikte havayolu işletmeleri, büyük bir krizle karşılaşmıştır. Bu çalışmanın amacı THY ve Pegasus Havayolu işletmeleri özelinde covid-19 pandemi dönemindeki finansal tablo değişimlerini incelemektir. Çalışmada Borsa İstanbul'da açıklanan veriler kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre THY ve Pegasus Havayolu işletmeleri covid-19'un etkilerinin azalmaya başlamasının ardından pandemi öncesi duruma yakın bir performans sergilemeye başlamıştır. Gelir, net kar, özkaynaklar gibi veriler kullanılarak THY ve Pegasus Havayolu işletmelerinin finansal tablo değişimlerinin paralel yönde seyrettiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları THY ve Pegasus Havayolu işletmeleri tarafından açıklanan verilerle sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
With the Covid-19 pandemic period, airline companies faced a major crisis. The purpose of this study is to examine the financial statement changes during the covid-19 pandemic period, specifically for THY and Pegasus Airline companies. Data announced in Borsa Istanbul were used in the study. According to the results of the study, THY and Pegasus Airline companies started to exhibit a performance close to the pre-pandemic situation after the effects of Covid-19 began to decrease. By using data such as income, net profit and shareholders' equity, it has been concluded that the financial statement changes of THY and Pegasus Airline companies follow a parallel direction. The results of this study are limited to the data announced by THY and Pegasus Airlines.