Research on ergonomics and functional aspects of health equipment with a case study including material and production
Bir sağlık ekipmanının ergonomik ve fonksiyonel yönlerinin malzemesi ve üretimdeki uygulamalarıyla incelenmesi
- Tez No: 85238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Insan-makina Arabirimi, Yatak, Genel Amaçlı Hastane Yatağı, Omurga, Sırt, Basınç Noktalan, Yatak Şiltesi, Fonksiyon, Ergonomics, Human-machine Interface, Bed, General Purpose Hospital Bed, Spine, Back, Pressure Points, Matress, Function
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz Bu tez, fonksiyon ve ergonominin sağlık gereçleri tasarımında en önemli rolü oynadıklarını iddia eder. Üründeki her detay; bireyin üründen beUentilerinin en önemlilerini oluşturan insan antropometrisi ve ürünün getireceği fonksiyona uygun olarak tasarlanır. Bir etüd sonucunda tasarlanan ürün olan genel amaçlı hastane yatağı, insan vücudunun ölçüsel sınırlarının türetilmesine bağlı olarak bir ürün haline gelmiştir. Tasarımın gelişme sürecinde, omurga ve yatış pozisyonunda vücuttaki basınç noktalan çözümlenmiş; genel amaçlı hastane yatağının taşıması gereken fonksiyonlar tartışılmıştır. Ayrıca, hedef kitle ve tüketici, kullanıcı farkları irdelenmiştir. Bu çözümleme sonucunda; belirli bir hedef kitle için tasarlanmış bir ürün olan hastane yatağına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis claims that ergonomics and function plays the most important role in the design of health equipments. Every detail is designed according to both ergonomic values of human anthropometry and object's function, of which are the major parts of individual expectations from the object. As a designed object after a case study, the general purpose hospital bed is a product derived from the dimensional limitations of human body. In the design progress, the spine, pressure points in laying position, have been analised, the functions that a general purpose hospital bed should bring, have been discussed. Also the target market, customer and user differences, are examined. This analysis have led to a conclusion of a hospital bed as a designed product for a target customer.