Architectural periodicals as a reflective medium of the agenda: A study on Turkish architectural media during the republican period
Mimarlık gündemini yansıtan bir araç olarak süreli yayınlar: Cumhuriyet Dönemi'nde Türk mimarlık medyası
  1. Tez No: 85237
  2. Yazar: İLKER ÖZDEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: medya, süreli yayınlar, mimarlık süreli yayınları, mimarlık kuramı, mimarlık pratiği, mimari eleştiri, Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı, 1980. m, media, periodical publications, architectural periodicals, architectural theory, architectural praxis, architectural criticism, Republican Period, Turkish Architecture, 1980
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz Bu çalışma, mimarlık gündemini yansıtan birer ortam olan mimarlık süreli yayınlarının, aynı zamanda mimarlık disiplininin bir etkinlik ve üretim alanı olduğunu öne sürer. Bu çerçevede çalışma, süreli yayınların gündemin okunmasında kullanılabilecek bir araç olduğunu iddia ederek; Cumhuriyet Türkiyesi'nin mimarlık gündemini, mimarlık süreli yayınlarında gözlenen değişim, dönüşüm ve kırılmalar üzerinden yapılacak okumalara bağlı olarak değerlendirmeyi amaçlar. Çalışma kapsamında, mimarlık süreli yayınlarıyla mimarlık gündemi arasındaki bu çift yönlü ilişkinin gerçeklenmesi amacıyla; süreli yayınlar, öncelikle medyanın bir formu olarak ele alınmış ve bu çerçevede tasarım ve mimarlık alanındaki süreli yayınların, dönemlerinin kuramsal ve pratik üretimini yansıtan, yorumlayan, eleştiren ve dönüştüren yapısı incelenmiştir. Oluşturulan kuramsal çerçevede Cumhuriyet Türkiyesi'nde yayımlanan süreli yayınlar irdelenerek, politik, kültürel, ekonomik ve sosyal dinamiklerdeki değişimlerin, mimarlık süreli yayıncılığı üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin doğal bir sonucu olarak çalışma, günümüz mimarlık ortamını, mimarlık süreli yayınlarını baz alan eleştirel bir yaklaşımla yorumlamaktadır. Çalışma, aynı zamanda Türk mimarlık yayıncılığının 60 yıllık sürecinin belgelenmesine bir katkı olarak da değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study claims that architectural periodicals, which reflect architectural production of their period, also serve as independent mediums of activity and production within the discipline of architecture. In this respect, the study proposes that architectural periodicals can be used as means to evaluate the architectural present and aims to examine the architectural process of Republican Turkey with respect to the transformations and interruptions that can be observed in the simultaneous architectural periodicals. Within the scope of the study, in order to verify the two-way relationship between the architectural periodicals and the architectural agenda; periodical publications have primarily been evaluated as a form of media, with a focus on the transmitting, interpretive, critical and transformative approaches of the periodical publications in the field of design and architecture. This conceptual framework has been used to investigate the reflections of transformations in the political, cultural, economical and social dynamics on architecture and architectural publishing. As a result of this evaluation, the study presents an interpretation of the contemporary architectural milieu in Turkey with a critical approach based on architectural periodicals. This academic work should also be considered as an initiative effort for the documentation of the sixty years of Turkish architectural publishing.