Lokal ileri rektum kanseri hastalarında kemoradyoterapi yanıtını tahmin etmede manyetik rezonans görüntüleme tekstür analizinin kullanılması
Use of magnetic resonance imaging texture analysis in predicting chemoradiotherapy response in locally advanced rectum cancer patients
- Tez No: 852492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAYKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Görüntü İşleme, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Kolorektal Kanser, Tekstür Analizi, Neoadjuvan Kemoradyoterapi, Computer-Aided Image Processing, Magnetic Resonance Imaging, Colorectal Cancer, Texture Analysis, Neoadjuvant Chemoradiotherapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada lokal ileri rektum kanseri tanısı alan hastalarda neoadjuvan kemoradyoterapi (KRT) öncesi yapılan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tedaviye yanıtın tekstür analizi yöntemiyle tahmin edilebilirliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: 2018-2023 yılları arasında aynı MRG cihazında aynı protokol ile görüntülemesi yapılmış̧ lokal ileri rektum kanseri tanısı almış 47 hasta çalışmaya dahil edildi. Retrospektif olarak görüntüler değerlendirildi. Aksiyel T2 ağırlıklı, ADC (Apparent Diffusion Coefficient), Kontrastlı T1A sekanslarda tümörün en net görüldüğü kesitten elde edilen görüntüler her bir sekans için 277 farklı parametre ile tekstür analizleri yapıldı. Elde edilen veriler tedaviye verilen patolojik yanıta göre istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalar tedaviye yanıt veren ve tedaviye yanıt vermeyen olarak iki gruba ayrılmış olup 19 kadın, 28 erkek hastadan oluşmaktadır. Tedaviye verilen yanıt açısından cinsiyet istatiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmamaktadır. Tekstür analizi yöntemiyle değerlendirilen parametrelerden aksiyel T2A sekansta 13 parametrede, ADC sekansta 20 parametrede, kontrastlı T1A sekansta 11 parametrede tedaviye verilen yanıt açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç : Çalışmada elde edilen veriler lokal ileri rektum kanseri hastalarında neoadjuvan KRT öncesi tedaviye verilecek yanıtı tahmin etmede yüksek oranda öngörü olacağını göstermektedir. Daha geniş hasta popülasyonu ve standardize edilmiş yöntemler kullanarak daha kesin verilere ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the predictability of response to neoadjuvant chemoradiotherapy (CRT) in patients diagnosed with locally advanced rectal cancer was investigated using texture analysis of magnetic resonance imaging (MRI) conducted prior to treatment. Materials and Methods: Forty-seven patients diagnosed with locally advanced rectal cancer, who underwent MRI imaging with the same protocol on the same MRI device between 2018 and 2023, were included in the study. Retrospectively, the images were evaluated. Images obtained from the slice where the tumor was most clearly visible in Axial T2-weighted, Apparent Diffusion Coefficient (ADC), and Contrast-enhanced T1-weighted sequences were subjected to texture analysis using 277 different parameters for each sequence. The obtained data were statistically compared based on the pathological response to treatment. Results: Patients were divided into two groups based on their response to treatment: those responding and those not responding. The study involved 19 female and 28 male patients. Gender did not create a statistically significant difference in the response to treatment. Among the parameters evaluated using texture analysis, 13 parameters in the Axial T2-weighted sequence, 20 parameters in the ADC sequence, and 11 parameters in the Contrast-enhanced T1-weighted sequence showed statistically significant differences concerning the response to treatment. Conclusion: The data obtained in this study indicate a high level of predictability for anticipating the response to neoadjuvant CRT in patients with locally advanced rectal cancer. More precise data will be obtained by using a larger patient population and standardized methods.