Kasten öldürme suçu (T.C.K M.81,82)
  1. Tez No: 852509
  2. Yazar: ONUR GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Canavarca His, Hukuka Uygunluk Nedeni, Kasten Öldürme, Teşebbüs, Tasarlama, Attempt, Contemplation, Lawfulness, Monstrous Feeling, Willful Murder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kasten öldürme suçu, insanlık tarihi kadar eskiye dayanmakta olup, eski hukuk dönemlerinde Roma, Mısır, İbrani ve İslam hukuku gibi hukuklarda yer almıştır. Osmanlı döneminde ilk olarak Fatih Sultan Mehmet Kanunnamesi'nde, son olarak 1858 yılında "Ceza Kanunname-i Hümayunu'nda düzenlenmiştir. Cumhuriyet dönemindeki kanunlaşma çabalarının sonucu 01.03.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu(TCK) m.448 ve devamında yer almıştır. Günümüzde ise 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı TCK m.81'de bu suçun temel hali, TCK m.82'de ise nitelikli halleri düzenlenmiştir.Kasten öldürme suçu, yaşam hakkına yönelen saldırıların yaptırımı olup, bu suçun, doğru bir biçimde uygulanması için kuralların iyi bir biçimde belirlenmesi gerekir. Bu kapsamda bu çalışmada kasten öldürme suçunun temel ve nitelikli hallerine yer verilmiştir. Ayrıca, çalışmada bu suçun tarihsel gelişimi, bu suça ilişkin hukuka uygunluk sebepleri, kusurluluğa etki eden nedenler, suçta hata, suçun özel görünüş biçimleri ile bu suça dair soruşturma usulü ve yaptırım başlıkları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde bu suçun nitelikli halleri ele alınmıştır. Tasarlama suretiyle, canavarca his ve eziyet çektirme suretiyle bu suçun işlenmesi, belirli akrabalara, çocuklar ve kendini savunamayacak halde olan kişiler aleyhine işlenmesi, kadına yönelik işlenmesi, kamu görevlisine yönelik işlenmesi gibi nitelikli haller ile bu nitelikli hallere ilişkin özel durumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The crime of willful killing is as old as the history of humanity and took place in laws such as Roman, Egyptian, Hebrew and Islamic law in ancient law periods. In the Ottoman period, it was first regulated in the Fatih Sultan Mehmet Kanunnamesi, and lastly in the Imperial Criminal Code (Ceza Kanunname-I Hümayunu) dated 1858. It is regulated in articles 448 and the following of the Turkish Penal Code No. 765, dated 1.3.1926, which came into force as a result of enactment efforts in the Republican period. However, today, in the Article 81 of the Turkish Penal Code dated 26.09.2004 and numbered 5237, the basic form of the crime of willful killing and its qualified forms are regulated in the Article 82 of the Turkish Penal Code.The crime of willful homicide is the sanction of attacks on the right to life, and the rules must be determined well in order for this crime to be implemented correctly. Therefore, in order for this crime, which is the sanction of attacks on the right to life, to be tried correctly, the rules must be determined well. In this context, the fundamental and qualified forms of willful homicide are included in this study. In addition, in this thesis, the historical progress of this crime, the reasons for compliance with the law regarding this crime, the reasons affecting the culpability, the error in the crime, the special appearance of the crime, the investigation procedure and the sanction headings related to this crime are handled. In the second section of the study, the qualified forms of this crime are handled. Qualified cases such as the commission of this crime by design, by inflicting monstrous feelings and torture, against certain relatives, children and persons who cannot defend themselves, against a pregnant woman, against a public official, and special cases related to these qualified cases are included.