Toplum ruh sağlığı merkezindeki şizofreni tanılı hastalara verilen ruhsal toplumsal beceri eğitiminin yaşam kalitesi toplumsal işlevsellik ve tedavi uyumuna etkisi
The effect of mental social skills training on quality of life social functioning and treatment compliance of patients diagnosed with schizophrenia in the community mental health centre
  1. Tez No: 852548
  2. Yazar: AYGÜL KANALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatri Hemşireliği, Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitimi, Şizofreni, Tedaviye Uyum, Yaşam Kalitesi, Psychiatric Nursing, Mental Social Skills Training, Schizophrenia, Treatment Compliance, Quality of Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma, Toplum Ruh Sağlığı Merkezindeki şizofreni tanılı hastalara verilen Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitiminin yaşam kalitesi, toplumsal işlevsellik ve tedaviye uyumun etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütüldü. Araştırma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı power güç analizi ile belirlenen 30 deney 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 şizofreni hastası ile yapıldı. Veriler 20 Aralık 2022 ve 20 Haziran 2023 tarihleri arasında toplandı. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği, Modifiye Morisky Tedaviye Uyum Ölçeği ve Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Ruhsal toplumsal beceri eğitimi haftada 3 kez 45 dakikalık 24 oturum halinde grup eğitimi olarak yapıldı. Analizler SPSS 22.0 programı yardımıyla gerçekleştirildi. Deney ve kontrol grubu hastaları arasında sosyodemografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı belirlendi (p>0,05). Deney grubu hastalarında Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği, Modifiye Morisky Tedaviye Uyum Ölçeği ve Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalamalarının ön test ve son test karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı (p0,05). Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitiminin şizofreni hastalarının yaşam kalitesi, tedaviye uyumu ve toplumsal işlevselliklerine olumlu yönde etkisi olduğu saptandı. Toplum ruh sağlığı merkezlerinde şizofreni hastalarında Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitiminin yaygınlaştırılması ve sürekliliğinin sağlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the mental social skills training on quality of life, social functioning and treatment compliance of patients diagnosed with schizophrenia in the Community Mental Health Centre. The research was conducted as a randomized controlled experimental study. The study was conducted on a total of 60 schizophrenia patients, 30 of whom were included in the Experimental Group whilst the other 30 were included in the Control Group, who were registered to the Community Mental Health Centre at Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital. Data were collected between the dates 20 December 2022 and 20 June 2023. In the collection of data, Personal Information Forms, World Health Organisation Quality of Life Scales, Modified Morisky Treatment Compliance Scales and Social Functioning Assessment Scales were used. Data were collected through face-to-face interviews. Psychosocial Social Skills Training was conducted 3 times per week, in 24 sessions of 45 minutes each, in the form of group training. Analyses were carried out using the SPSS 22.0 Programme. It is determined that there is no statistically significant difference between the Experimental Group and Control Group patients according to sociodemographic variables (p>0.05). A statistically significant difference was found between the pre-test and post-test mean scores of the World Health Organisation Quality of Life Scale, Modified Morisky Treatment Compliance Scale and Social Functioning Assessment Scale in the experimental group patients (p0,05) It is determined that Psychosocial Skills Training has a positive effect on the Quality of Life, Treatment Compliance and Social Functioning of patients, who are suffering from schizophrenia. In Community Mental Health Centres, it is recommended to ensure the dissemination and continuity of Psychosocial Skills Training in patients suffering from schizophrenia.