Dijital olarak geliştirilen triyaj destek uygulamasının acil servis triyajında kullanımının araştırılması
Investigation of the use of digitally developed triage support application in emergency department triage
- Tez No: 852748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, triyaj sistemleri, dijital triyaj sistemleri, e-triyaj, uygulama programı, klinik karar destek sistemi, Emergency department, triage systems, digital triage systems, e-triage, application program, clinical decision support system
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Acil servisteki yoğunluk, küresel bir halk sağlığı sorunudur ve artan hasta sayısı sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu sorunu yönetmek için dünya genelinde farklı triyaj sistemleri kullanılmaktadır. Triyaj, hastaların aciliyetine göre önceliklendirilmesini sağlayan bir süreçtir. Ülkemizde 2022'de yayınlanan tebliğle belirlenen triyaj işlemi, hastaları renk kodları ve kategorilere ayırarak gerçekleştirilir. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, acil servislerde triyaj sürecini hızlandırmak amacıyla makine öğrenimi ve klinik karar destek sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışma, 3. basamak bir acil serviste hastaların triyajını hızlı ve doğru bir şekilde yapmak amacıyla geliştirilen bir internet tabanlı programın başarısını araştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, 18 yaş üstü, Glaskow Koma skoru 15 olan, travmatik şikayeti olmayan hastaların, 01.12.2023-31.12.2023 tarihleri arasındaki bir aylık dönemde ayaktan başvurularını incelenmiştir. Bir internet tabanlı program geliştirilmiştir. Bu programda hastaların cinsiyet, şikayetleri ve vital bulgularına dayanarak acil triyaj renk kodları belirlenmiştir. Toplam 1800 hastaya acil triyaj alanında eş zamanlı triyaj işlemi yapılmıştır. Programın doğruluğu, sağlık personeli tarafından yapılan eş zamanlı triyaj işlemleriyle kıyaslanarak kontrol edilmiştir. Bulgular: Çalışmada hazırlanan programla triyaj alanında triyaj renk kodu değerlendirilmesi yapıldı. Hazırlanan web tabanlı dijital triyaj programı tarafından hastaların %85,98'ine yeşil renk kodu, %14,01'ine sarı renk kodu verildi. Triyaj hemşiresi ve dijital triyaj uygulaması arasında istatistiksel olarak anlamlı ve mükemmele yakın düzeyde (ĸ = 0,827, p< 0,001) uyum saptandı. Triyaj hemşiresi ve dijital triyaj uygulamasının arasındaki uyumun cinsiyet ve yaşa göre değişmediği bulundu. Sonuç: Acil servise başvuran hasta sayısı ve yoğunluğu tam olarak planlanamayacağı için ciddi bir triyaj işlemi yapılması gerekmektedir. Çalışmamızda hastanın şikayet ve vital bulgularına göre triyaj renk kodu kararı veren bir web tabanlı uygulamanın kalabalık bir acil serviste kullanımının mümkün olduğu, eğitimli bir sağlık personeli ile istatiksel olarak mükemmele yakın bir uyumda sonuç verdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The intensity in emergency departments is a global public health issue and the increasing number of patients can negatively impact the quality of healthcare services. Various triage systems are used worldwide to manage this issue. In our country, the triage process, determined by the regulation published in 2022, is conducted by categorizing patients into color codes and categories. With the advancement of computer technology, machine learning and clinical decision support systems are utilized to expedite the triage process in emergency services. This study investigates the success of an web-based program developed to expedite and accurately perform triage for patients in a emergency department. Materials and Methods: The research examines outpatient visits between December 1, 2023, and December 31, 2023, for patients aged 18 and above, with a Glasgow Coma Scale (GCS) score of 15, and without traumatic complaints. A web-based program has been developed, and emergency triage color codes have been determined based on patients' gender, complaints, and vital signs. Simultaneous triage processes were conducted for a total of 1800 patients in the emergency triage area. The accuracy of the program was verified through concurrent triage procedures performed by healthcare personnel. Results: The prepared program was used to evaluate triage color codes in the triage area. The web-based digital triage program assigned a green color code to 85.98% and a yellow color code to 14.01% of the patients. Statistical analysis revealed a significant and close-to-perfect level of agreement (κ = 0.827, p < 0.001) between the triage nurse and the digital triage application. The level of agreement between the triage nurse and the digital triage application did not vary based on gender and age. Conclusion: The number of patients and the intensity of visits to the emergency department cannot be accurately predicted, necessitating a thorough triage process. Our study found that a web-based application, which determines triage color codes based on patient complaints and vital signs, is feasible for use in a busy emergency department. It yielded results statistically close to perfection when compared with assessments made by trained healthcare personnel.